Středověké vojenské lékařství: Od Vikingů po vrcholný středověk

Brian Burfield

Vojáci středověku čelili mečům a sekerám ostrým jako břitva, které dokázaly prosekat maso s příšernou lehkostí, zatímco oštěpy a šípy byly vyrobeny tak, aby propíchly brnění i nositele, a ještě zlověstnější prostředky k ublížení způsobily popáleniny a rozdrcení. Tyto oběti válek během 500letého období mezi devátým a třináctým stoletím v severní a západní Evropě jsou středem zájmu studie Briana Burfielda, ale představují jen část příběhu – nemoci, postižení, znetvoření, poškozené mysli, to vše hrálo svou roli. role v této hrozné realitě.

V knize jsou popsány chirurgické metody, stejně jako opravy zlomených lebek, zlomených kostí a poškozených zubů. Znetvořující jizvy a invalidizující zranění jsou zkoumány spolu se současnými postoji k nim. Vyšetřovány jsou také nemoci jako úplavice a oheň svatého Antonína plus infikované rány, které byly často smrtelnější než zbraně té doby. Součástí je i závěrečná kapitola o psychologickém traumatu způsobeném válkou, která se významně zaměřuje na svět Vikingů.

Popis Briana Burfielda obsahuje mnoho jednotlivých případů, vytahujících jejich příběhy o zraněních, nemocech a smrti z kronik, zázračných sbírek, operací, vládních záznamů a dalších dokumentů. Velkou hodnotu pro oživení těchto případů má také dobová próza, poezie a literatura, stejně jako důkazy poskytnuté moderní archeologickou a historickou vědou.

https://www.scribd.com/book/559301153/Medieval-Military-Medicine-From-the-Vikings-to-the-High-Middle-Ages
Zobrazení: 0