Černá magie ve službách lidstva

K černé magii užité na kostelích mě přivedl kamarád, žijící v Nizozemí, bude však následovat příběh německý…možná je trochu jiný než ten holandský.

Když přijedete na hlavní nádraží v německém Hannoveru a půjdete směrem do centra města, nemůžete přehlédnout kostelní věž z červených cihel. Patří k protestantskému kostelu Marktkirche St. Georgii et Jacobi. Snadno viditelné jsou také speciální tvary na vnější straně věže: pentagram v prstenu a dva hexagramy, každý s hodinami uvnitř.

Je to nejjižnější kostel ve stylu severoněmecké cihlové gotiky. První církevní budova na tomto místě existovala od roku 1125, současný kostel byl slavnostně otevřen v roce 1360 – ale během druhé světové války byl z velké části zničen. Kostel je pojmenován po Santiagu, světci poutníků (Jakobovi) a světci Jiřím, slavném drakobijci.

Možná, že obrácený pentagram (jeden hrot dolů, dva nahoru) funguje i proti drakům. Jeho význam byl ale postupem času vykládán jinak – ačkoli brání Mefistofelovi opustit studovnu v Goethes Faustovi, byl také vnímán jako symbol satanismu (se dvěma hroty nahoru znamenajícími ďáblovy rohy).

Zobrazení: 0