Šelma a elegantní k tomu…

Vzhledem k tomu, že se jeho jméno poslední dobou objevuje v příznivých, tedy pro nás příznivých konotacích, tady je o něm více…

Leopard 2 je třetí generace německého hlavního bojového tanku (MBT). Tank, vyvinutý společností Krauss-Maffei v 70. letech, vstoupil do služby v roce 1979 a nahradil dřívější Leopard 1 jako hlavní bitevní tank západoněmecké armády. Různé iterace Leoparda 2 nadále provozují ozbrojené síly Německa, stejně jako dalších 13 evropských zemí a několik mimoevropských států po celém světě, včetně Kanady, Chile, Indonésie a Singapuru. Některé provozní státy licencovaly design Leoparda 2 pro místní výrobu a domácí vývoj.

Leopard 2 má dvě hlavní vývojové tranše. První zahrnuje tanky vyrobené až do standardu Leopard 2A4 a jsou charakteristické svým vertikálně orientovaným pancéřováním věže. Druhá tranše, od Leoparda 2A5 dále, má šikmý, šípovitý pancíř s aplikací věžičky, spolu s dalšími vylepšeními. Hlavní výzbrojí všech tanků Leopard 2 je hladký 120mm kanón od Rheinmetall. To je provozováno s digitálním systémem řízení palby, laserovým dálkoměrem a pokročilým nočním viděním a zaměřovacím zařízením. Tank pohání vznětový motor V-12 twin-turbo od MTU Friedrichshafen.

V 90. letech 20. století byl Leopard 2 používán německou armádou při mírových operacích v Kosovu. V roce 2000 nasadily nizozemské, dánské a kanadské síly své tanky Leopard 2 ve válce v Afghánistánu jako součást svého příspěvku k Mezinárodním bezpečnostním asistenčním silám. V roce 2010 turecké tanky Leopard 2 viděly akci v Sýrii. V roce 2020 budou tanky Leopard 2 darované evropskými zeměmi pravděpodobně zasahovat do rusko-ukrajinské války.

„To je špatný začátek… Vzhledem k tomu, že Ruská federace na to nijak nereagovala, domnívám se, že další dodávky budou pravidelné. Myslím, že 30 tanků Abrams a několik desítek tanků Leopard (německé výroby) dodaných dalšími zeměmi NATO vytvoří pro Ukrajinu zhruba za dva měsíce poměrně silnou tankovou brigádu s moderními zbraněmi, náhradními díly, palivem a posádkami vycvičenými na Západě. A myslím si, že naši vojáci to bohužel budou mít s touto brigádou těžké,“ řekl.

Strelkov také poznamenal, že Ukrajina sice nebude schopna porazit Rusko „pouze s těmito desítkami tanků“, ale bude moci způsobit vážné škody a s jejich pomocí vyhrát některé bitvy.

„Bohužel, nepřátelská obrněná vozidla, zejména vzhledem k tomu, že budou pravděpodobně předána v nejlepším možném stavu, v mnoha ohledech převyšují techniku, kterou máme v současné době ve vojsku,“ konstatuje Girkin.

Podle jeho názoru se proti tankům Abrams a Leopard-2 šesté a sedmé verze mohou ruské moderní tanky mohou bránit „jen relativně úspěšně“. „A ty tanky, které jsme plánovali jako protiváhu, takzvanou Armatu T-14, prostě nevyrábíme. Navzdory deseti letům a obrovským penězům vynaloženým na jejich vývoj zůstaly folklórem ministerstva obrany.“

Girkin připomněl, že Ukrajina požádala o 300 tanků, 300 moderních bojových vozidel pěchoty a 500 moderních samohybných děl a slíbila, že pokud je dostane, mohou její jednotky dosáhnout hranic už v roce 2023.

Takže Rusové se mohou těšit…

https://en.wikipedia.org/wiki/Leopard_2
Zobrazení: 0