Schützenpanzer Marder 1

Tak nyní trochu o Marderu, který na Ukrajinu posílají západoněmečtí soudruzi…

Schützenpanzer Marder 1 (německá výslovnost: [ˈʃʏt͜sn̩ˌpant͜sɐ ˈmaʁdɐ ˈaɪ̯ns]; „Schützen“ nesoucí bojové vozidlo „Armour“ „Marten 1“) je pásový německý mechanizovaný pěchotní stroj určený pro použití se západoněmeckým bojovým vozidlem Pangrena. pro boj IFV. To bylo provozováno německou armádou jako hlavní Panzergrenadiere IFV od 70. let až do současnosti. Marder, vyvinutý jako součást přestavby západoněmeckého průmyslu obrněných bojových vozidel, se ukázal jako úspěšný a solidní design bojového vozidla pěchoty.

I když dříve obsahoval několik jedinečných funkcí, jako je plně ovládaný, vzdálený kulomet na zadní palubě a porty pro zbraně na bocích, kterými mohla pěchota střílet, tyto funkce byly v pozdějších balících vylepšení odstraněny nebo zefektivněny, aby byly více v souladu. s moderním designem IFV. MG byl přesunut na koaxiální, porty pro zbraně byly zcela uzavřeny a opancéřovány. Je to celkově jednoduchý a konvenční stroj s jedním velkým zadním výstupním poklopem a třemi horními poklopy pro jezdeckou pěchotu ke střelbě.

Kolem 2100 jich bylo přijato do výzbroje západoněmecké armády na počátku 70. let, ale vozidlo v německé variantě nebylo prodáno žádné zahraniční armádě. Když západoněmecká armáda začala vyřazovat starší vozidla, chilská vláda souhlasila se získáním 200 Marderů; řecká vláda v minulosti zvažovala nákup 450 vysloužilých vozidel. Argentina používá zjednodušenou a místně vyráběnou variantu VCTP a má řadu vozidel založených na této platformě zkonstruované společností Henschel a vyrobené společností TAMSE.

Zamýšleným nástupcem Marder 1 byl původně projekt Marder 2 v 90. letech 20. století, ale po jeho zrušení se nástupcem stala v 10. letech Puma. Marder je v současné době nahrazen Pumou.

https://en.wikipedia.org/wiki/Marder_(infantry_fighting_vehicle)
Zobrazení: 0