Vejlec

Translator přeložil tuto součást oblečení jako vejlec, což mne pobavilo a přimělo k dalšímu hledání na internetu.

Schamkapsel (také Braguette, Bragetto, Brayette, Latz nebo Link screen) je název pro nápadně navrženou kalhotový váček, který byl v módě mužů v 15. a 16. století.

Ve 14. století se v některých částech Evropy změnila pánská móda. Sukně po kolena nebo na zem se zkrátily a zredukovaly na saka. Návleky na nohy a punčochy, které se do té doby nosily samostatně, byly kombinovány s bruch (spodky) s kalhotami nebo punčochovými kalhotami. Kalhoty byly těsné. Pro potřebnou volnost pohybu byly obě nohy nohou spojeny vsadkou v rozkroku, kterou bylo možné vpředu odepnout jako náprsenku. Z tohoto bryndáku se vyvinul vak.

Vesta byla často barevně kontrastní ke kalhotám a vycpaná a zdobená stuhami a mašlemi. Někdy měla i malé kapsičky. Tvar se lišil podle vkusu nositele. Nechyběly kulaté polštářky, ale i ty byly ve tvaru banánů nebo okurek. Sexuální narážky v něm obsažené byly zřejmé.

Formou ochrany genitálií byla také tzv. Brayette nebo Braguette, která se obvykle skládala z kulatého oválného reliéfního kovového plátu v rytířské zbroji, zejména plátové. Vzhledem k tomu, že plátové brnění si cenilo co největší svobody pohybu, oblast genitálií zpočátku zůstala prakticky nechráněná; pouze dlouhá kroužková košile nošená pod brněním poskytovala určitý stupeň ochrany. Ke konci 15. století se ve Švýcarsku objevil brayette, který se dal snadno sejmout pro močení nebo jízdu.

„Schamkapsel“ byl vyvinut kolem roku 1520 jako ochranné opatření proti zvyku německých pikenýrů za války bodat do nechráněných genitálií a poranit tak soukromá místa nepřítele. Tato varianta vestičky sloužila především k ochraně penisu a varlat před poraněním, a dokonce i vyhubením. V polovině 16. století se stalo módou nosit brnění s co největší brayette jako symbol mužské potence. Z toho se vyvinul tzv. „bryndáček“, který v období asi 1550 až 1570 nebyl vždy vyroben z plechu, ale také z vyztužených textilií, které se nosily k běžnému každodennímu oděvu.

Důraz na oblast genitálií a jejích variant byl ostře kritizován zejména církví. V roce 1555 Andreas Musculus ve svém díle Hosen-Teuffel podrobně popsal hříchy tehdejší módy. Vazba symbolizovala mužskou potenci a neustálou sexuální připravenost. Ale i po protireformaci zůstaly součástí kalhotové módy. Teprve koncem 16. století toto téma z velké části zmizelo ze scény.

Kryty na mnoha středověkých náhrobcích v kostelech byly později často z pietních důvodů odstraněny.

Příkladem „vypiplaného“ současníka na výstavě v Lübecku je nadživotní postava Dr. Heinricha Sundermana. Jako syndik Hanzy, jakýsi výkonný ředitel, si mohl dovolit ozdobné pytlovité kalhoty a sametový kabátec s kožešinovými nášivkami a zlatým řetízkem. Impozantní je vak, který zapouzdřil jeho mužství. Jeho úžasnou velikost však nevysvětluje příroda, ale množství koňských žíní, kterými byl tento kus vycpán. Ukázat to, co ve vás bylo, bylo vždy motto…

https://www.welt.de/geschichte/article243274285/Spaetmittelalter-Warum-die-maennliche-Schamkapsel-so-gross-wurde.html
https://de.wikipedia.org/wiki/Schamkapsel
Zobrazení: 0