John M. Burke

Tak o tomhle pánovi jsem neměl ani tucha…

John M. Burke (1842 – 12. dubna 1917), také známý jako „Arizona John“ a „Major John M. Burke“ byl americký publicista, manažer a tiskový agent. Nejznámější je jeho spojení s Buffalo Bill’s Wild West show.

John M. Burke se narodil v New Yorku v roce 1842. Když jeho rodiče zemřeli, v dětství osiřel a byl přijat příbuznými v Marylandu.

V roce 1866 se vydal na západ do teritoria Montany, kde se poprvé setkal s Williamem F. „Buffalo Billem“ Codym, který byl náčelníkem zvědů třetí kavalérie. Sloužil Codymu jako osobní pomocník.[1] V roce 1877 byl Arizona John součástí ‚Texas Jack Combination‘, kterou vytvořil Texas Jack Omohundro a ten rok debutovala v St. Louis.

Arizona John sloužil jako tiskový agent a publicista pro Buffalo Bill Cody’s Wild West Show od roku 1883 až do Codyho smrti v roce 1917. Před firemní schůzkou cestoval s reportéry a využíval v té době inovativní techniky, jako byla doporučení celebrit, tiskové balíčky, reklamní triky, op-ed články, billboardy a licencování produktů, které přispěly k úspěchu a popularitě pořadu.

V roce 1893 vydal biografii Buffalo Billa s názvem Buffalo Bill from Prairie to Palace.

Navzdory tomu, že byl nazýván „Major“, Burke nikdy nesloužil v armádě; podobně, kromě jeho jména, on nebyl spojován s Arizonou.

Burke zemřel ve Washingtonu, D.C., 12. dubna 1917 a byl pohřben v neoznačeném hrobě na hřbitově Mount Olivet. 12. dubna 2017 byla vztyčen pomník.

https://en.wikipedia.org/wiki/Arizona_John_Burke
Zobrazení: 0