Calliope

Tak jsem se zase cosi nového dozvěděl…a to že, Sherman Calliope dostal jméno podle parních varhan…

Calliope (výslovnost viz níže) je americký a kanadský hudební nástroj, který vydává zvuk posíláním plynu, původně páry nebo v poslední době stlačeného vzduchu, prostřednictvím velkých píšťal — původně píšťalek lokomotivy.

Calliope je obvykle velmi hlasitý nástroj. Dokonce i některé malé calliopy jsou slyšitelné na míle daleko. Není možné měnit tón nebo hlasitost. Hudebně je jediným možným vyjádřením výška, rytmus a trvání not.

Parní kaliope je také známé jako parní varhany (orgue à vapeur v Quebecu) nebo parní piano (piano à vapeur v Quebecu). Vzduchem poháněný calliope je někdy nazýván calliaphone, jméno mu dal Norman Baker, ale jméno „Calliaphone“ je registrováno společností Miner Company pro nástroje vyráběné pod jménem Tangley.

V době páry se parní kaliope používala zejména na říčních lodích a v cirkusech. V obou případech byl zdroj páry snadno dostupný pro jiné účely. Říční čluny dodávaly páru ze svých hnacích kotlů. Cirkusové kaliopy byly někdy instalovány v karuselech poháněných párou nebo zásobovány párou z trakčního motoru. Trakční motor mohl také dodávat elektřinu pro osvětlení a táhnout kaliope v cirkusovém průvodu, kde byl tradičně poslední. Jiné cirkusové kaliopy byly samostatné, namontované na vyřezávaném, malovaném a zlaceném voze taženém koňmi, ale přítomnost dalších parních kotlů v cirkuse znamenala, že palivo a odborné znalosti pro provoz kotle byly snadno dostupné. Parní nástroje měly často klaviatury vyrobené z mosazi. Bylo to částečně proto, aby odolalo teplu a vlhkosti páry, ale také kvůli zlatému lesku vysoce leštěných kláves.

Na calliope může hrát hráč na klávesnici nebo mechanicky. Mechanické ovládání může být bubnem podobným bubnu hrací skříňky nebo válečkem podobným tomu u klavíru hráče. Některé nástroje mají jak klaviaturu, tak mechanismus pro automatizovaný provoz, jiné pouze jedno nebo druhé. Některé calliopy lze také hrát přes MIDI rozhraní.

Hvizdy Calliope jsou laděny do chromatické stupnice, i když je tento proces obtížný a musí se často opakovat, aby byl zachován kvalitní zvuk. Protože výška každé noty je do značné míry ovlivněna teplotou páry, přesné ladění je téměř nemožné; nicméně, poznámky mimo hřiště (zvláště v horním registru) se staly něčím jako obchodní známka páry calliope. Calliope může mít kdekoli od 25 do 67 píšťal, ale 32 je tradiční pro parní calliope.

https://en.wikipedia.org/wiki/Calliope_(music)
https://www.facebook.com/photo?fbid=573204651507621&set=a.409370684557686
Zobrazení: 1