Vlaky

Ostře sledované vlaky je československý film natočený režisérem Jiřím Menzelem v roce 1966 podle stejnojmenné novely Bohumila Hrabala. Příběh se odehrává v období protektorátu. Předlohou se stala skutečná událost, a to výbuch německého muničního vlaku, odpáleného časovým spínačem podskupinou partyzánské skupiny Podřipsko z Lysé nad Labem 2. března 1945 nedaleko železniční stanice Stratov a zážitky Bohumila Hrabala z nádraží v Kostomlatech nad Labem, kde na konci války zastával funkci výpravčího. Hlavní postavy – přednosta Němeček, výpravčí Ladislav (Vladislav) Hubička… jsou původně ze stanice Dobrovice.

V roce 1968 získal film Cenu Americké akademie filmových umění a věd – Oscara za nejlepší cizojazyčný film.¨

Úspěšný film, natočený roku 1966 ve stanici Loděnice na trati Praha-Smíchov – Rudná u Prahy – Beroun, zachytil každodennost venkovského nádraží mezi roky 1939 a 1945 a situaci, kdy partyzánské skupiny podporované českými železničáři, kteří znali logistiku „ostře sledovaných vlaků“ (transportů s vojenským materiálem), uskutečňovali akce, které pomáhaly rozkládat válečné hospodářství nacistické říše.

http://databazeznamychmist.cz/ceska%20republika/15943/

Na film jsem si tzv. vzpomněl, protože na Vltavě poslouchám Osudy Jiřího Menzela, ten mimo jiné říkal, že nejmenovaný známý o filmu prohlásil, žer má Oskara za razítka na prdélce…

https://vltava.rozhlas.cz/jiri-menzel-rozmarna-leta-rozhlasove-vzpominani-oscaroveho-rezisera-8931627
https://www.ntm.cz/ostre-sledovane-vlaky
Zobrazení: 0