BELIZE

Ráno přišel syn s tím, jestli víme, co je Belize. Já jsem věděl, že je to stát, měl jsem od tam známky. Ale kde, to jsem netušil.

Žena, mají se dobře nebo špatně?

Syn, jak se asi mají, když je to ve Střední Americe…

Žena, tak jsem se spíš měla zeptat, zda se mají špatně nebo ještě hůř…

A co se o Belize píše?

Tropické lesy a vůbec nádherná příroda, ale také spoustu památek na někdejší mayskou kulturu. Belize je relativně malý stát, oproti České republice je jen čtvrtinový a žije zde asi tři sta tisíc stálých obyvatel. Na stranu druhou, je tu tolik zajímavého, že vám to vlastně ani nepřijde. A procestovat tuhle zemi na vlastní pěst je opravdu zajímavé dobrodružství, jaké jinde na světě jen těžko najdete. Neprostupná divočina, jedna velká nížina, cukrová třtina, banány a kokosové ořechy. Domluvíte se tu anglicky a španělsky, těží se zde ropa, ostrovy a korálové útesy na pobřeží Atlantiku jsou turisticky nejzajímavější oblasti celé země, která je nezávislá vlastně jen necelá čtyři desetiletí.

Po odchodu Španělů z oblasti se tu usídlili britští řemeslníci, v polovině 19. století se dnešnímu Belize začíná úředně říkat Britský Honduras. Teprve až v září 1981 získala země plnou autonomii, což nechtěla uznat vláda sousední Guatemaly – a situace si dokonce vyžádala i britskou vojenskou podporu.

Pokud chcete poznat tamní kulturu, není nic lepšího než si projít Belize City, někdejší centrum tohoto malého regionu. Zajímavé stavby? Třeba anglikánská katedrála svatého Jana z roku 1812, která působí díky absenci oprav dosti omšele. Osmdesátitisícové město vyrostlo na místě někdejší mayské rybářské usedlosti, bohužel tu poměrně často řádí příroda – po posledním hurikánu v šedesátých letech bylo město skoro srovnáno se zemí. I proto je skutečným centrem Belmopan, město ve vnitrozemí, kde podobné katastrofy nehrozí.

https://desperado.cz/clanek-2120-belize.html
Zobrazení: 0

Jeden komentář

Komentáře jsou vypnuty.