Andělský dort s volebním právem

Upraveno podle receptu Elizy Kennedyové v knize The Suffrage Cook Book

Eliza Kennedyová byla sufražetka z Pittsburghu. Ačkoli nebyla Kennedy tak slavná jako mainstreamoví hrdinové hnutí, byla takovou silou v boji za různé místní občanské věci, že ji její odpůrci nazývali „ďábelkou“. Mezi proslovy, působením ve výboru Ligy ženských voličů a zakládáním zahrádek pro volební právo Kennedyová také zdokonalila své dovednosti při výrobě lehkého andělského dortu s vanilkou.

11 bílků, pokojová teplota

1 plný šálek mouky na koláč (nebo použijte náhražku uvedenou níže)

1½ šálku krystalového cukru

1 vrchovatá lžička tatarského krému

2 lžičky vanilkového extraktu

1 špetka soli

1. Předehřejte troubu na 163 °C. Mouku na koláč devětkrát prosejeme. (Pokud nemáte mouku na koláč, vezměte jeden šálek univerzální mouky, odeberte dvě polévkové lžíce a nahraďte je dvěma polévkovými lžícemi kukuřičného škrobu.) Potom sedmkrát prosejte krystalový cukr. Moderní kuchaři se mohou místo toho rozhodnout pulzovat cukr v kuchyňském robotu. Druhý přístup také způsobuje, že cukr je méně hrubý, což pomáhá zajistit správnou strukturu koláče. Poté ji jednou nebo dvakrát prosejte, abyste se zbavili zbývajících hrudek.

2. V míse vyšleháme bílky. Když dosáhnou pěnové struktury, postupně přidávejte smetanu z vinného kamene, soli a cukru, dokud není směs světlá s měkkými vrcholy. Poté přidejte vanilku.

3. Část mouky prosejeme do bílků, poté z bílků vmícháme mouku. Opakujte, dokud se všechna mouka nesmíchá.

4. Směs nalijte do nevymazané angel food dortové formy. Kennedyho recept vyžaduje vložit dort do trouby „s velmi malým teplem“ a postupně každých pět minut zvyšovat teplotu po dobu celkem 30 minut. Místo toho můžete vařit při 325 stupních asi 30 až 40 minut, dokud párátko zapíchnuté do koláče nevyjde čisté.

5. Když je hotovo, položte talíř na pult a položte dortovou formu dnem vzhůru, aby vychladla (tato poloha zabraňuje vyfouknutí dortu). Jakmile vychladne, přejeďte nožem po okraji formy a lehkým úderem na pánev vysuňte koláč ven. Pro extra chuť ozdobte ovocem a šlehačkou.

Verze tohoto příběhu se původně objevila 18. srpna 2020. V březnu 2022 byla aktualizována, aby obsahovala další recept.

https://www.atlasobscura.com/articles/suffragist-cookbook-historical-recipes
Zobrazení: 0