KŘESTNÍ JMÉNA

K tomu snad není třeba, co dodávat…

Současná válka na Ukrajině má také své sekulo-náboženské rysy, jako je symbolika „sv. Oštěp.“ Javelin je odpalovač protitankových střel, nazývaný „ochránkyně Ukrajiny“, jakási patronka, nebo spíše samotná Svatá Panna, alespoň tak je obvykle zobrazována:
Jde o typický postmoderní případ míšení takzvaných „světských“ a „náboženských“ prvků, „posvátných“ a „profánních“, čehokoliv. Její podstatou je přesně to, že nelze říci, zda ji brát ironicky nebo vážně, jako parodii na religiozitu nebo jako její novou formu, která zároveň vyjadřuje náklonnost k tradici. A v tomto případě, která tradice: tradice pravoslaví, nebo národní tradice, nebo jsou tyto zcela neoddělitelné? Skutečnost, že symbol je již všudypřítomný na sociálních sítích, na tričkách a plakátech a následně i na mnoha komerčních webech, také ukazuje, jak současná „sekulární religiozita“ (nebo nesekulární nereligiozita, která činí zhruba stejně stejně jako smysl) je kombinací mnoha kultů, jako je kult národa, vlasti, umění, médií nebo trhu.
https://nyirkos.com/st-javelin/

Bayraktar TB2 je turecký ozbrojený dron používaný s velkým efektem ukrajinskými silami k ničení ruských tanků a vozidel. Bayraktar, říká Mykhailiuk, se od ruské invaze stal běžným jménem pro chlapce narozené na Ukrajině.

Protitankovou střelu Javelin americké výroby odpalující z ramene mnozí z těch, kteří bojují s Rusy, nazvali „Svatý oštěp, ochránce Ukrajiny“. Od ruské invaze bylo mnoho dívek pokřtěno Javelina.

Zobrazení: 0