Týpí

Ty vole iglú, řekl hoch, když uviděl tee pee…tak to tedy vyprávěl otec. Já v tom mám celkem jasno a předpokládám, že vy čtenáři také. A teď k meritu věci. Mohli týpí v pravěku používat pravěkáči i na území budoucí ČR? Já myslím, že ano…tedy nemám s tím problém.

Mezi kmeny, které užívaly týpí ke stálému bydlení patřili Atsinové (Gros Ventre), Sarsíové, Černonožci, Šošoni, Jutové, Vrány, Lakotové, Assiniboinové, Šajeni, Arapahové, Kajovové, některé skupiny Apačů, Ploskohlavci a některé kmeny Kolumbijské plošiny (Plató). 

Do určité míry užívaly týpí i kmeny jinak usedlé v polozemnícových permanentních vesnicích (například Hidatsové, Mandani, Pónyové, Omahové, Ponkovévýchodní Súové a další kmeny), většinou šlo jen ale o velmi malá týpí (maximálně 4m v průměru, spíše ale méně), používaná na sezónní lovecké výpravy, nikoliv ke stálému bydlení.

Samotné slovo „týpí“ je převzato z lakotštiny. Lakotsky se vyslovuje “thipi” a znamená místo k bydlení. Slovo týpí se v češtině často nesprávně zapisuje jako „tee-pee“ nebo „teepee“, tedy pomocí anglické transkripce, což je samo o sobě nesmyslné. Čeština je totiž pro přepis lakotštiny mnohem vhodnější, než angličtina.

Zobrazení: 0