V-day in Europe

Den vítězství v Evropě je den oslavující formální souhlas spojenců druhé světové války s bezpodmínečnou kapitulací německých ozbrojených sil v úterý 8. května 1945, což znamená oficiální konec druhé světové války v Evropě na východní frontě. Rusko a některé bývalé sovětské země slaví 9. května. Několik zemí slaví každý rok státní svátky v den, který se také nazývá Den vítězství nad fašismem, Den osvobození nebo Den vítězství. Ve Spojeném království se často zkracuje na VE Day nebo V-E Day v USA, termín, který existoval již v září 1944 v očekávání vítězství.

Bezpodmínečná kapitulace Německa vstoupila v platnost 8. května středoevropského času ve 23:01. Tento konkrétní čas odpovídal 00:01 9. května moskevského času a Sovětský svaz a Rusko slavily vítězství nad Německem 9. května.

https://en.wikipedia.org/wiki/Victory_in_Europe_Day

Že jsme slavili o den později? Tak to řece chtěl hodný strýček Joe…a my byli ve východním bloku…

Princeznu Alžbětu (později královnu Alžbětu II.) vítají davy lidí při prohlídce East Endu Londýna den po VE Day, 9. května 1945.

Princess Elizabeth (later Queen Elizabeth II) is greeted by crowds as she tours the East End of London on the day after VE Day, 9th May 1945. (Photo by Chris Ware/Keystone/Hulton Archive/Getty Images)
Zobrazení: 0