Eden

…tam by asi chtěl žít každý, než si vše nastuduje…

Podle Genesis se zahrada Eden nacházela u hlavního toku jedné velké řeky, která se pak rozdělila na čtyři řeky, aby zahradu zalévaly: Pišon, Gihon, Tigris a Eufrat. Protože Eden byl popsán v „hlavě“ tohoto biblického říčního systému, mnoho učenců umístilo Eden do hor Turecka, kde pramení Tigris a Eufrat. Ve staré hebrejštině však „hlava“ neznamenala začátek řeky, ale místo, kde se protínala s jinými vodními plochami – to by znamenalo, že hlavy všech čtyř řek byly všechny v Perském zálivu.

Tigris a Eufrat lze snadno identifikovat, protože stále existují, ale o biblických řekách Gihon a Pišon se hodně diskutuje. Mnoho učenců tvrdilo, že Gihon byl Nil a Pishon Ganga, ale v žádném bodě geologické historie se tyto čtyři hlavní řeky neprotnuly. Pravděpodobnějším scénářem je, že řeka Gihon koresponduje s řekou Karun v Íránu a řeka Pishon s říčním systémem Wadi Batin (nyní suchým), který kdysi odtékal z úrodné centrální oblasti Arabského poloostrova do Perského zálivu. Tyto čtyři starověké řeky umisťují Eden na vrchol Perského zálivu v oblasti Mezopotámských bažin.

Antropologický pohled na příběh zahrady Eden je jako příběh o napětí mezi dvěma skupinami, které se střetly v oblasti oázy Perského zálivu někdy mezi lety 6000 a 5000 př.nl. První skupinou byli kočovní lovci-sběrači, Adam a Eva, kteří byli dědici Boží přirozené štědrosti. Lovci-sběrači se pohybovali dovnitř a ven z oblasti zálivu v závislosti na povětrnostních podmínkách, které určovaly dostupné jídlo. Druhá skupina, Ubaidians, byli technologicky vyspělejší, takže mohli zůstat na jednom místě a tvořit velké osady.

Problém pro lovce a sběrače byl v tom, že s rostoucí populací ze zemědělství se sháněním potravy stalo obtížnějším. Po chvíli hladovění někteří lovci-sběrači přeběhli ke skupině Ubaidian, začali farmařit a téměř zmizeli, až na jednu věc: jejich příběhy o jednodušší, nevinnější době zůstaly ve spojené skupině. Tyto stejné příběhy se předávaly, dokud je chytří Sumerové nezaznamenali na tablety. Možná, že přitažlivost příběhů lovců a sběračů byla jejich nevinnost; ztracené dny, kdy člověk žil životem pohody v bujné zahradě bohů, která mu poskytovala vše, co potřeboval.

V Eposu o Gilgamešovi hrdina narazí na starého muže Utnapištima, který Gilgamešovi vypráví příběh o tom, jak mu bůh Ea nařídil postavit obrovskou loď, aby zachránil sebe, svou rodinu a „semeno všeho živého“. Utnapishtim dělá, jak Ea instruuje, a bohové vytvářejí deště, které trvají několik dní a způsobují velkou povodeň. Když deště utichnou, Utnapištimova loď přistane na hoře a on vypustí nejprve holubici, pak vlaštovku a nakonec havrana, kteří všichni najdou suchou zemi. Tento příběh zcela jistě předchází jakékoli znalosti nebo záznamy, které máme o Noemově arše, jak je uložena v hebrejské kultuře.

Mezi 18 000 a asi 6 000 lety, kdy se doba ledová chýlila ke konci, roztála většina ledu v Kanadě a Skandinávii. To způsobilo, že hladina moře na celém světě stoupla a v Bosporu existují důkazy, že před 8 000 lety se do Černého moře v krátké době vylila obrovská záplava vody. Podobným způsobem se povodí Perského zálivu – což bylo v té době jen o málo víc než velká řeka napájená Tigrisem a Eufratem – vzdouvalo vodou, která se sem rozlévala z oceánu, ničila sladkovodní ráj Oázy v Perském zálivu, a nakonec spojovala do Ománského zálivu. V době, kdy se záplavové vody stabilizovaly, ležel konec Perského zálivu mnohem dále na sever, čímž se starověké město Ur postavilo na nové pobřeží.

Sumerské legendy popisují Dilmun jako jasný a čistý ráj, kde neexistovaly nemoci a smrt. Byla plná bohatých vodních zdrojů, které přeměnily dříve suchou zemi na doslova zahradu bohů, kde se bohyně matky Ninhursag starala o posvátné rostliny a božstva, která měla svůj domov. Byla to země bez bolesti a smutku, kde lidé dosáhli nesmrtelnosti. Mýtické příběhy o Dilmunu jsou zaznamenány v legendách jako Enki a světový řád, Gilgameš, Země živých a Sumerská Genesis. Předpokládá se, že tyto příběhy silně ovlivnily pojetí Edenu zaznamenané ve Starém zákoně.

Skutečný Dilmun zahrnoval Bahrajn, Kuvajt, Katar a pobřežní oblasti Saúdské Arábie. Dilmunští lidé byli v centru komerčních aktivit, které zahrnovaly tradiční zemědělství a mořeplavbu, což jim umožnilo ovládat obchodní cesty v Perském zálivu v letech 3000 až 800 př.nl.

Dilmun může mít všechny příběhy, které dokazují, že to byl Eden, ale Mezopotámské bažiny mají všechny geologické a archeologické důkazy. Bažiny pokrývaly 6 000 čtverečních mil jen před několika sty lety a ve starověku byly ještě rozsáhlejší a poskytovaly bohatou odměnu pro lovce a sběrače. První zemědělské vesnice Ubaid byly založeny v bažinách v roce 6200 př. nl a v roce 3800 př. nl bylo na okraji močálů založeno sumerské město Ur, známé svými kanály.

Archeologické vykopávky ukazují, že Ur vedl Mezopotámii, pokud jde o raný městský rozvoj, její bohatí občané si užívali úrovně pohodlí, které v té době v okolních městech nebylo vidět. Ur dosáhl svého vrcholu kolem roku 2047-1750 př. n. l., když postavil svůj velký zikkurat a vysoké městské hradby, ale do roku 450 byl vytlačen na sever od břehů močálů nahromaděním říčního bahna a byl opuštěn.

Bažinní Arabové, kteří stále obydlují mokřady, jsou potomky Sumerů, kteří kdysi osídlili Ur. Nyní žijí na plovoucích ostrovech v rákosových domech po celých bažinách a jejich živobytí závisí na rybách, pěstování rýže a vodních buvolech. Předtím, než Irák začal v 50. letech 20. století vysušovat močály kvůli průzkumu ropy a obdělávání půdy, bylo odhadem 500 000 bažinných Arabů. Na počátku 90. let se populace dále zmenšila na asi 20 000, když Saddám Husajn zničil 90 % bažin, když odklonil vodu přímo do Perského zálivu ve snaze spláchnout šíitské muslimy mezi Araby z bažin, kteří se proti němu vzbouřili.

Od Husajnova pádu v roce 2003 došlo k úsilí o obnovu bažin a mnoho Arabů z bažin se vrátilo z exilu v Íránu. Pokrok však byl pomalý. Obnovená voda je nyní příliš slaná na udržení buvolů a přehrada proti proudu v Turecku dále snížila křehké zásoby vody. Od roku 2016 jsou Mezopotámské bažiny zapsány na seznamu kulturního dědictví UNESCO.

https://www.ranker.com/list/evidence-for-garden-of-eden-in-iraq/shonna-wright?utm_source=newsletters&utm_medium=weirdhistory&utm_campaign=wh_active&utm_content=%7Bdate%28%27yyyyMMdd%27%29%7D&lctg=&SToverlay=d9f7142a-8b75-4b25-8001-2df75015b440
Zobrazení: 0