Šestidenní válka

Pár informací…jako že se David jmenuji.

Izrael zahájil preventivní úder nazvaný „Operace Focus“ 5. června 1967. Pečlivě koordinovaný překvapivý letecký útok zdevastoval egyptské, jordánské a syrské letectvo ještě předtím, než vůbec stačily opustit přistávací dráhy. Po této akci se Izrael přesunul do pásma Gazy.

Arabské národy se pokusily odpovědět vlastními nálety, ale zjistily, že jejich úsilí je brzděno vysoce účinnou šokující a úžasnou kampaní, kterou Izraelci zahájili. I když byli Arabové v přesile, počáteční úder a technologická výhoda Izraele se ukázaly jako rozhodující faktor v konfliktu.

Když Jordánsko slyšelo přehnané zprávy, že Egypt zadržuje Izrael v pásmu Gazy, přesunuli své vlastní jednotky do Jeruzaléma a na Západní břeh Jordánu.

Do 7. června 1967 navrhla Rada bezpečnosti Organizace spojených národů všeobecné příměří, ale Gamal Abdel Nasser odmítl. Izrael byl schopen přivést posily, aby překonal jordánské síly a upevnil svou kontrolu nad Západním břehem. Po některých z nejintenzivnějších bojů konfliktu – včetně hlášených bojů proti sobě – Izraelci dobyli Jeruzalém, což bylo poprvé, kdy bylo svaté město drženo židovským národem po přibližně 2000 letech.

Poražení Jordánci byli nuceni ustoupit přes řeku Jordán a zcela se vzdát Západního břehu. Večer 7. června Jordánsko souhlasilo s příměřím zprostředkovaným OSN a stalo se prvním národem, který vypadl ze šestidenní války.

Egyptské pozemní síly byly 8. června 1967 v hrozné situaci, když ustupovaly směrem k západní straně hory Sinaj. Když egyptské jednotky dosáhly škrtícího bodu horských průchodů, značně zpomalily. Izraelské letectvo vstoupilo nesporně. Egypťané byli v podstatě uvězněni, což umožnilo Izraelcům snížit jejich počet.

Večer 8. června Gamal Abdel Nasser souhlasil s příměřím, takže Sýrie zůstala jediným arabským státem, který zůstal v šestidenní válce.

Izrael již během konfliktu bojoval se Sýrií podél golanských hranic, ale když se Egypt uklonil, byli schopni obrátit svou plnou pozornost na region. Izraelci se 9. června 1967 zaměřili na znovudobytí Golanských výšin. V tomto okamžiku měli nad Syřany nezastavitelnou převahu.

Izraelci, kteří byli opět podporováni nesporným letectvem, byli schopni vrhnout své tanky do oblasti Golan v podstatě bez odporu, přičemž zabírali životně důležitá území a strategická místa. Když izraelští výsadkáři dobyli údolí Hula, Syřané nebyli schopni klást větší odpor.

V Egyptě se odehrála jednodenní kontroverze. Po dohodě s Izraelem o příměří se egyptský prezident Gamal Abdel Nasser pokusil rezignovat. Poté, co Násir oznámil svou rezignaci, vypukly po celé zemi masivní pronásirovské demonstrace. Národní shromáždění narychlo hlasovalo o důvěře a příštího rána Násir oznámil, že bude i nadále působit jako prezident.

10. červen 1967 je dnem, kdy Šestidenní válka oficiálně skončila. Syrské síly prchly před izraelským postupem na náhorní plošinu a poskytly Izraelcům plnou kontrolu nad Golanskými výšinami. Sýrie do večera souhlasila s příměřím zprostředkovaným OSN a jasným vítězem zůstal Izrael.

Izraelci získali kontrolu nad Pásmem Gazy, Západním břehem Jordánu, Golanskými výšinami a Sinajským poloostrovem okupovaným více než milionem Palestinců.

https://www.ranker.com/list/six-day-war-details/stephanroget?utm_source=newsletters&utm_medium=weirdhistory&utm_campaign=wh_active&utm_content=%7Bdate%28%27yyyyMMdd%27%29%7D&lctg=&SToverlay=d9f7142a-8b75-4b25-8001-2df75015b440
Zobrazení: 0