Petrohrad byl založen na volném pozemku v bažinách

Bylo to celkem rušné místo. V roce 1300 zde byla postavena švédská pevnost Landskrona a později, v roce 1611, její místo zaujala pevnost Nyenskans a kolem ní švédské město Nyen.

V 17. století se Nyen stal velkým obchodním centrem díky své výhodné poloze blízko moře a na soutoku několika řek. To je důvod, proč, když v roce 1703 obsadil Petr Veliký Nyen během Velké severní války mezi Ruskem a Švédskem, rozhodl se zde vybudovat nové město – aby dále zřídilo ruskou vojenskou přítomnost na švédském území a konečně zajistilo Rusku přístup k Baltskému moři. A je tu zvláštní fakt: když se Petrohrad stal v roce 1712 ruským hlavním městem, byl ještě formálně na švédském území (oblast Petrohradu se stala plně ruskou až po skončení severní války v roce 1721).

Kde se tedy vzala pověst o „bažině“? Opravdu, v roce 1705, dva roky po založení města, jedna pětina jeho území tvořily bažiny. Na místě Michajlovského hradu Pavla I. byla vskutku obří bažina. A neprůchodný slough obsadil to, co je nyní považováno za vrchol nočního života města, ulici Dumskaya.

Ale město bylo postaveno s pomocí evropských městských inženýrů. Nařídili přivézt zeminu do Petrohradu, aby zpevnila půdu pod těžkými budovami. Jak říká půdoložka Elena Sukhacheva, koryta pramenů a malých řek byly naplněny pískem a sutinami a bažiny byly vysušeny. To vše se postupně provádělo až do 80. let 18. století, kdy byly břehy řeky Něvy konečně oděny do žuly.

https://www.rbth.com/history/330787-debunking-5-myths-petersburg-was-built
Zobrazení: 0

Jeden komentář

  1. Petropavlovská pevnost byla založena 16. května 1703. Stále se traduje, že sám Petr položil první kámen do základů pevnosti, když mu nad hlavou létal orel.
    To je však naprostý mýtus. Podle itineráře Petra Velikého byl v tento den Petr mnohem severněji, v Schlötburgu, na místě bývalé pevnosti Nyenskans (na tomto místě jsou podepsány všechny jeho dekrety a dopisy z května až června 1703). Konečně žádní orli nikdy neobývali oblast Petrohradu.

Komentáře jsou vypnuty.