Join the Army

A pak, že k ničemu není…i když nejspíš ty satelity hledaly něco nebo někoho jiného…

V Afghánistánu špionážní satelity odhalily ztracené zstanice Hedvábné stezky a stopy zmizelých říší v zakázaných pouštních oblastech válčící země. Mezi nálezy: obrovské karavanseraje ze 17. století – trasové body používané cestovateli po Hedvábné stezce po tisíciletí – a podzemní kanály dávno pohřbené pouštním pískem.

Stanice z hliněných cihel mohly pojmout stovky lidí a jejich dobytek. Stejně jako moderní motely, kempy nebo dálniční odpočívadla byly rozmístěny každých 20 kilometrů, vzdálenost karavanů průměrně za den.

Místa byla příliš nebezpečná na to, aby je bylo možné prozkoumat osobně, takže projekt mapování na dálku financovaný mnohamilionovým grantem amerického ministerstva zahraničí umožnil výzkumníkům studovat archeologické dědictví Afghánistánu z dálky.

Hedvábná stezka byla rozsáhlá síť tras, která se táhla po celém světě od Japonska a Koreje ke Středozemnímu moři. Po celá staletí putovalo luxusní zboží z východu, jako je čaj, vzácné drahokamy, parfémy, koření a hedvábí, na západ po těchto pozemních trasách, často velbloudí karavanou.

Předpokládá se, že začaly mizet poté, co se v 15. a 16. století otevřely námořní cesty mezi Indií a Čínou.

Zobrazení: 0