SAPIENS

Tak jsem onehdy-včera objevil web SAPIENS, ten mi zatím po všech stránkách vyhovuje. Tak ho tímto dávám v plen…a co o sobě sami píší? Jsou to tedy Američani, tak vidí některé věci a děje po svém, americky…

Tady to je:

SAPIENS je digitální časopis o všem lidském, vyprávěný prostřednictvím příběhů antropologů.

V lednu 2016 jsme spustili SAPIENS s cílem spojit hlasy vědců, kteří touží podělit se o poznatky, nápady a perspektivy antropologie s širokou globální čtenářskou komunitou. Jako lidé, kteří studují jiné lidi, se antropologové dívají do minulosti, přítomnosti a budoucnosti, aby shromáždili zásadní pozorování toho, co to znamená být člověkem. Na této práci záleží. Přesto až příliš často zůstává jejich výzkum veřejnosti nepřístupný.

Naším cílem je rozšířit antropologické poznatky, abychom změnili to, jak lidé vidí sebe a své okolí. Doufáme, že přimějeme lidi, aby byli více zvědaví – a empatičtí vůči – svým bližním. Naším cílem je poskytnout kritické pochopení toho, jak a proč se lidé chovají a věří tak, jak se chovají. Chceme pomáhat řešit nerovnosti, nespravedlnosti a poškozování, kterých se lidé dopouštějí jeden proti druhému a proti naší planetě.

Každý rok přicházejí do bezplatného časopisu miliony čtenářů, aby se ponořili do zázraků a složitostí lidské biologie, kultury, historie a jazyka. Jednoho dne se možná dozvíte o neandrtálcích, kteří vytvářeli umění, nebo o kmeni v Peru, který vynalezl svůj vlastní znakový jazyk. Jindy byste si mohli položit otázku, zda jsou lidé přirozeně štědří, nebo si přečíst rozhovor s antropologem, který se snaží bojovat proti rasismu proti černochům v Brazílii. Pokrýváme labyrint lidských vztahů s politikou, mocí, jídlem, uměním, zvířaty, rasou, přírodou, sexem, sportem, násilím, technologií, morálkou a mnoha dalšími.

Tým SAPIENS vás zve, abyste se stali součástí naší komunity. Pokud jste učenec, zvažte možnost přispět příběhem. Pokud jste pedagog, prozkoumejte výukové jednotky SAPIENS. Pokud jste vášnivými čtenáři, přihlaste se k odběru našeho týdenního zpravodaje, přihlaste se k odběru našeho podcastu, sledujte naše kanály na sociálních sítích a sdílejte naše příběhy se svou rodinou a přáteli.

SAPIENS je publikace Wenner-Gren Foundation a vydává se ve spolupráci s University of Chicago Press, přičemž je zachována bezpodmínečná redakční nezávislost.

Wenner-Gren Foundation
655 Third Avenue
23rd Floor
New York, NY, 10017 USA

https://www.sapiens.org/
Zobrazení: 0