Žák

Vlastně mně nikdy nenapadlo, nepřemýšlel jsem o tom, že Eugèn Viollet-le-Duc měl žáky. Tady jsem náhodou na jednoho z nich narazil…

Eugène Millet se narodil v Paříži 21. května 1819. V roce 1837 byl ve třídě na École des Beaux-Arts (Škola výtvarných umění), kde studoval u Henri Labrouste a Eugèna Viollet-le-Duc. Millet připomněl, že Labrouste poskytoval své vlastní kresby, aby učil své žáky, včetně studií klasických italských děl a svých vlastních návrhů, protože nedůvěřoval materiálům École a snažil se znovu objevit disciplínu architektury. Proso se později stalo spojené s gotickým obrozením vedeným Viollet-le-Duc.

Millet se stal asistentem Viollet-le-Duc v roce 1847 ve službě Dokumenty. Po roce 1848 byl Millet jmenován architektem pro budovy diecézí Troyes a Châlons-sur-Marne. V roce 1853 zahájil prefekt Aube spor s Milletem o katedrálu v Troyes a tvrdil, že zanedbává práci a měl by být nahrazen. Viollet-le-Duc napsal na Milletovu obranu vášnivou poctu a vyjádřil velkou pochvalu za kvalitu práce, kterou odvedl v Troyes tváří v tvář mnoha obtížím. Pocta je pozoruhodná v tom, že Viollet-le-Duc nebyl znám skromností o svých vlastních schopnostech.[4] V roce 1857 Millet pokračoval v projektu stavby katedrály v Moulins, kterou zahájil Jean-Baptiste Lassus.

Millet dostal za úkol obnovit zámek Saint-Germain-en-Laye v roce 1855 a bylo mu řečeno, aby odstranil všechny stopy po celách, které ministerstvo války instalovalo, když byl v letech 1836 až 1855 používán jako vězení. 1857 oznámil, že všechny příčky tvořící cely a kobky byly zbořeny a zbytek zámku vyčištěn. Dostal za úkol obnovit zámek, aby v něm bylo plánované Národní muzeum starožitností. Navrhl dvě alternativy. Prvním bylo zachovat zámek se všemi jeho doplňky a zpevnit části, které byly ve špatném stavu nebo neúplné. Druhým, který byl schválen, bylo odstranit dodatky a vrátit jej do stavu za Františka I. Francouzského.

Millet úzce spolupracoval s hrabětem Émilienem de Nieuwerkerke, superintendentem École des Beaux-Arts, s dělostřeleckým důstojníkem Jean-Baptiste Verchère de Reffye as Alexandrem Bertrandem, prvním konzervátorem muzea. Práce začaly v roce 1862 zničením pavilonu Západ. Práce postupovaly od severozápadního úhlu zámku a postupovaly na východ kolem budovy a obnovily linie donjonu Karla V. Francie, které byly skryty dodatky Ludvíka XIV. V areálu zámku byly broušeny kameny pro vnější opravu. Interiér byl pokryt dubovou podlahou, se stěnami malovanými vzory a dekoracemi a okna byla individuálně navržena.

7. července 1874 dostal Millet odpovědnost za diecézní budovy v Remeši a za dokončení katedrály Clermont-Ferrand na místě Viollet-le-Duc, který rezignoval. V roce 1875 Millet nahradil Labrouste jako generální inspektor diecézních budov. Byl také profesorem stavebnictví na École des Beaux-Arts.

Eugène Millet zemřel v Cannes dne 24. února 1879. Je pohřben v Saint Germain en Laye v hrobce navržené Viollet le Duc, která sama později téhož roku zemřela. Jeho synovec, architekt Paul Selmersheim, vzdal Milletovi hold v limitované edici Millet’s Monographie de la restauration du château de Saint Germain en Laye. Monografie popisuje a reprodukuje 100 Milletových kreseb. Millet po sobě zanechal 318 velmi detailních nákresů plánovaného Château de Saint-Germain. Auguste Lafollye převzal odpovědnost za Milletovu smrt a pokračoval až do roku 1889. Práce nakonec dokončil v roce 1907 Honoré Daumet, který nad vchod umístil nápis „Tento zámek byl restaurován v letech 1862 až 1906 Eugènem Milletem.

https://en.wikipedia.org/wiki/Eug%C3%A8ne_Millet

Moulins (Allier), katedrála ve výstavbě, 60. léta 19. století Vintage tisk na albuminovém papíře ze skleněného negativu připevněného na Bristolské desce. Rozměr 23,6 x 36,7 cm. Rozměr stojanu: 48 x 63 cm. Na tomto obrázku skupina mužů pózuje u paty budovy: biskup Simon Louis Marie z Dreux-Brézé pravděpodobně v doprovodu faráře nebo děkana kapituly v Moulins; těmito dvěma laiky jsou bezpochyby architekti Eugène Millet a Paul Selmersheim.

Zobrazení: 0