Starobylé skalní rytiny odhalují pohledy do kultur

Nová technologie ArchCUT3-D zkoumá 3D mikromorfologické rysy rytin s nebývalou přesností.

Přelomová studie provedená multidisciplinárním týmem zahrnujícím počítačového archeologa, umělce a počítačového programátora vrhla nové světlo na starověké skalní rytiny a techniky používané starověkými rytci. Výzkumy provedené na místě 25 v Timna Park v jižním Izraeli udržely odborníky v napětí a nabízejí nový pohled na výrobní procesy těchto skalních rytin.

Studium skalních rytin se tradičně zaměřovalo na ikonografii, ikonologii a stylistické rysy, přičemž přehlíželo složitosti ryteckých technik. Tato inovativní výzkumná metoda se však zaměřuje na charakterizaci technik používaných při výrobě skalních rytin v dávných dobách. Tím, že se podívá na technologické variace jako na indikátory výrobního procesu rytce, se tým snaží zlepšit naše chápání těchto starověkých uměleckých děl.

Pro provedení studie byly z lokality 25 v Timna Parku vyrobeny 3D skeny dvou starověkých rytin a současných graffiti. Tyto skeny byly podrobeny pečlivé analýze pomocí ArchCUT3-D, speciálního softwaru pro vyhodnocení 3D mikromorfologických vlastností řezbářských prací, které tvoří rytiny. ArchCUT3-D umožňuje přesnou a opakovatelnou analýzu extrahováním 3D řezů řezů a zkoumáním mikromorfologie povrchu.

Výsledky šetření ukazují, že různé řezy v rytinách byly provedeny různými technikami. Díky identifikaci rozlišovacích znaků byl tým schopen identifikovat jedinečné aspekty ryteckých operací, jako je např B. ukázat ergonomické podmínky a úroveň konzistence gest rytí.

Do pohřební jeskyně v národním parku Palmahim, kterou bagr odkryl během vývojových prací, se znovu vstoupilo poprvé od doby, kdy byla v době Ramsese II. Nálezy ležely na podlaze jeskyně, když byly přivezeny při starověkém pohřebním obřadu. Archeologové z Izraelského památkového úřadu hovoří o unikátním objevu.

Významný výpočetní pokrok v této oblasti představuje použití softwaru ArchCUT3-D v této studii, který umožňuje detekci řezných technik pomocí mikromorfologických indikací a usnadňuje rekonstrukci gravírovacích gest a jednotlivých výrobních procesů. Tato převratná technologie otevírá vzrušující možnosti pro pochopení řemeslného a kulturního významu starověkých skalních rytin.

Profesor Leore Grosman, vedoucí Laboratoře pro výpočetní archeologii na Hebrejské univerzitě v Jeruzalémě, byl výsledky studie nadšený: „Náš výzkum otevírá nový pohled na starověké skalní rytiny tím, že zkoumá složitosti jejich výrobních procesů. Odhalením technologických záhad za těmito rytinami získáme cenný pohled na řemeslo, umělecké vyjádření a kulturní kontext našich předků.“

Dopad této studie přesahuje vědeckou komunitu, protože nově nalezené poznatky o starověkých technikách rytí mají potenciál přetvořit naše chápání lidských kultur v průběhu historie. Tým doufá, že jejich zjištění podnítí další výzkum a inspiruje mezioborovou spolupráci k odhalení tajemství starověkých uměleckých děl.

Výzkumný tým tvořili prof. Leore Grosman, vedoucí laboratoře výpočetní archeologie, Lena Dubinsky, doktorandka, a Dr. Marcelo David, všichni z Hebrejské univerzity v Jeruzalémě.

Podle zprávy Hebrejské univerzity v Jeruzalémě.

Celý článek: https://www.nature.com/articles/s41599-023-01742-7

Zobrazení: 0