Další rasista mezi klasiky…

To by mne tedy dost zajímalo, jak se rasistou stal…

Na základě prohlášení spisovatelovy rodiny z roku 2020 charita odsoudila Dahlův rasismus jako „nepopiratelný a nesmazatelný“

Roald Dahl Museum and Story Center v Anglii vydalo formální omluvu za antisemitské názory vyjádřené britským dětským autorem, který zemřel v roce 1990 ve věku 74 let.

„Dahlův rasismus je nepopiratelný a nesmazatelný,“ píše se v prohlášení, „ale doufáme, že také přetrvá, je potenciál Dahlova tvůrčího odkazu udělat něco dobrého.“

V rozhovorech z 80. let a těsně před svou smrtí autor Matildy znevážil Židy a označil se za antisemitské. Rodina Dahlů a společnost Roald Dahl Story Company, která spravuje práva na autorovo dílo, se za tyto komentáře v roce 2020 již dříve omluvily. Nyní je následovalo muzeum se sídlem v Buckinghamshire – charitativní organizace založená v roce 2001 vdovou po Dahlovi, Felicity, na oslavu autorova života a odkazu.

„Neopakujeme Dahlova antisemitská prohlášení veřejně, ale uchováváme záznamy o tom, co napsal a řekl ve sbírce muzea, takže to není zapomenuto,“ stojí v prohlášení.

Kromě zveřejnění omluvy online muzeum vytisklo rozšířenou verzi prohlášení na panel u svého vchodu, uvádí James Richings pro Bucks Free Press. Popisuje Dahla jako „protichůdnou osobu“, která by mohla být „velmi nelaskavá a horší“, prohlášení končí odsouzením „veškerého rasismu, včetně antisemitismu, namířeného proti jakékoli skupině nebo jednotlivci“.

Před vydáním prohlášení muzeum konzultovalo s Radou zástupců britských Židů, Antisemitism Policy Trust a dalšími předními britskými židovskými organizacemi. Charita také spolupracovala s těmito skupinami na vývoji vzdělávacích zdrojů o antisemitismu.

V prohlášení citovaném stanicí Sky News předsedkyně představenstva Marie van der Zyl označila omluvu za „důležitý výchozí bod, pokud jde o poskytnutí celého příběhu o muži, jehož díla si užívají miliony lidí“. K dnešnímu dni se Dahlových knih prodalo 300 milionů výtisků a byly přeloženy do více než 60 jazyků.

Autor knih Charlie and Chocolate Factory, James and the Giant Peach a téměř 50 dalších titulů čelí v posledních letech zvýšené kontrole. V roce 2018 Královská mincovna zrušila plány na uvedení Dahla na pamětní minci kvůli obavám z jeho antisemitských názorů. Podle dokumentů, které získal Simon Murphy z Guardianu, měla mincovna pocit, že Dahl „není považován za autora s nejvyšší reputací“.

Začátkem tohoto roku se kolem díla Dahla vedla rozsáhlá debata v literárním světě. Vydavatelská společnost Puffin vydala revidované verze autorova díla ve snaze učinit jeho jazyk méně urážlivým, zjistilo šetření Telegraph. „Jazyk související s duševním zdravím, násilím, pohlavím a rasou byl vystřižen a přepsán,“ uvedly noviny.

Za přepisy stály Puffin and Inclusive Minds, které mluvčí pro Telegraph popsal jako „kolektiv pro lidi, kteří jsou nadšení pro inkluzi a dostupnost v dětské literatuře“. Ale někteří vysoce postavení kritici – včetně premiéra Rishi Sunaka; romanopisce Salman Rushdie; a Tim Minchin, tvůrce muzikálu Matilda – vyjádřili obavy, že tento krok vytvořil znepokojivý precedens cenzury. Nakonec Puffin vydal přepsané verze spolu s „klasickými“ edicemi bez úprav.

V roce 2021 Forbes uvedl Dahla jako nejlépe placenou mrtvou celebritu, přičemž výdělky jeho majetku za ten rok vyčíslil na 513 milionů dolarů. Pokud jde o muzeum, to prý ročně přivítá v průměru 10 000 školáků.

Židovské advokátní skupiny, které spolupracovaly s muzeem na jeho prohlášení, říkají, že se těší na jeho pokračující popularitu – nyní s úplnějším a upřímnějším uznáním Dahlova odkazu.

Jak řekl Danny Stone, výkonný ředitel Antisemitism Policy Trust Adele Suliman z Washington Post, „Lidé se budou právem i nadále těšit z Dahlových děl a navštěvovat Dahlovo muzeum, ale při pátrání po autorovi je důležité, aby byli schopni zjistit, kdo byl a jaké byly jeho názory.“

https://www.smithsonianmag.com/smart-news/roald-dahl-museum-issues-a-statement-addressing-the-authors-antisemitism-180982572/?utm_source=smithsoniandaily&utm_medium=email&utm_campaign=editorial&spMailingID=48517197&spUserID=MTAxMjQ4NjA5MzAyMQS2&spJobID=2502558297&spReportId=MjUwMjU1ODI5NwS2
Roald Dahl (Photo by Tim Jenkins/WWD/Penske Media via Getty Images)
Novelist and screenwriter Roald Dahl, 1976. (Photo by Tony Evans/Getty Images)
Zobrazení: 0