Alenka v říši divů

Skutečná Alenka v říši divů byla 11letá dívka, se kterou Lewis Carroll měl neobvyklý vztah

Noelle Talmonová

Aktualizováno 19. května 2021

Charlese Lutwidge Dodgsona pravděpodobně znáte spíše jako britského autora Lewise Carrolla. Napsal Alenku v říši divů a její pokračování Skrz zrcadlo. Co však možná nevíte, je, jak blízký vztah navázal s mladou dívkou jménem Alice Liddell, skutečnou Alenkou v říši divů, a inspirací pro jeho romány. Tento vztah byl intenzivně studován a zkoumán, přičemž mnozí věřili, že měl lolitské aspirace.

Dodgson psal pod pseudonymem a první ze série, často zkrácená na Alenku v říši divů, se soustředí na to, jak titulní postava spadne do králičí nory a setká se s vážnými fantastickými tvory. Kniha je jednou z mála, která si udržela svou popularitu, přestože byla vydána před více než 150 lety, jako například série Malý dům na prérii Laury Ingalls Wilderové.

Dodgson nebyl jen spisovatel. Vystudoval matematiku na Oxfordské univerzitě a byl zručným fotografem. Fotografie Charlese Lutwidge Dodgsona jsou zajímavé svým tématem: více než polovina jeho dochovaných fotografií zobrazuje dívky v předpubertálním věku. Lewis Carroll a děti jdou ruku v ruce – on miloval děti a ony milovaly jeho. Ale v průběhu let mnozí zpochybňovali jeho vztahy s mladými dívkami, ačkoli neexistují žádné přesvědčivé důkazy, že by jednal z nějakých nevhodných popudů.

Caroll rozvinul svůj slavný příběh po projížďce lodí s Alicí a jejími sestrami

4. července 1862 se Dodgson s reverendem Robinsonem Duckworthem a třemi dcerami jeho dobrého přítele Deana Henryho Liddella: osmiletou Edith, desetiletou Alicí a třináctiletou Lorinou vydal lodí z Oxfordu do Godstow. Lorina. Dodgson měl za úkol pobavit děti a vytvořil nádherný příběh s množstvím podivných a neobvyklých postav.

Alici udělal hlavní hrdinkou. Mladé Alici se příběh vyprávěný na této plavbě na lodi natolik líbil, že požádala Dodgsona, aby ho zapsal – a zrodil se jeden z nejpamátnějších a nejdéle žijících románů pro mladé dospělé.

https://www.ranker.com/list/true-story-behind-alice-in-wonderland/nicky-benson?utm_source=newsletters&utm_medium=weirdhistory&utm_campaign=wh_active&utm_content=20230802&lctg=63d42c3fed89aa06f50c2342
Zobrazení: 0