Poloplešatý prazemědělec-asi migrant…

Tak je zase všechno trochu jinak, vědci se dříve mílili, protože věda dnes pokročila…tak jsem zvědavý, co z tzv. jistot se nám změní…

Podle nových výsledků byli Ötziho předky především lidé, kteří žili od 7. do 5. tisíciletí před naším letopočtem. Zřejmě se přistěhoval z Anatolie přes jihovýchodní Evropu a pobřeží Středozemního moře do západní a severní Evropy. Byli prvními rolnickými osadníky v Evropě, kteří se opakovaně setkávali s dávno zavedenou populací: lovci-sběrači, kteří se po kontinentu proháněli téměř 40 000 let.

Skupiny se promíchaly, ale Ötziho rodokmen ukazuje jen poměrně málo predátorů. Více než 1500 let před mužem z Tisenjochu poprvé zplodili potomky s jeho farmářskými předky. Přesto měl Ötzi ve svém genomu jen malou část divokých predátorů, kolem 92 procent jeho DNA pochází od neolitických farmářů v Anatolii. Takové genetické dědictví není známo od žádné jiné skupiny v Evropě doby měděné. Podobný genetický profil vykazují pouze lidské pozůstatky z Grottina dei Covoloni del Broion v severní Itálii – nedaleko od bývalého Ötziho bývalého stanoviště.

oetzi/2170452?utm_source=sdwv_daily&utm_medium=nl&utm_content=heute

Zobrazení: 0