HIGGINS BOATS

Koncem 30. let minulého století začala americká armáda vyvíjet malé čluny, které mohly převážet vojáky z lodí na otevřené pláže. Andrew Jackson Higgins z New Orleans, který vyráběl pracovní čluny pro mělkou vodu na podporu průzkumu ropy a plynu v zálivu Louisiana, upravil svou loď Eureka tak, aby splňovala specifikace armády pro vyloďovací plavidlo. Označený pak jako Landing Craft Personnel (Large) nebo LCP(L) byl použit při invazích na Guadalcanal a severní Afriku v roce 1942.

Zpočátku se pro jednotky a vozidla používaly samostatné výsadkové lodě, LCP(L) a LCV (Landing Craft, Vehicle). LCP(L) byl navržen bez rampy. Vojska se vykládala z LCP(L) skokem přes bok, což se ukázalo jako neuspokojivé, protože lezení přes bok vystavilo muže nepřátelské palbě. Higgins tento nedostatek vyřešil kombinací návrhů LCP(L) a LCV do přistávacího plavidla. Toto plavidlo, které je nyní nejslavnějším z Higginsových návrhů a je často označováno jako Higginsův člun, umožňovalo pěchotě nebo malým vozidlům vyjíždět přes přední rampu.

Higginsovy čluny změnily způsob vedení války. Dříve muselo námořnictvo útočit na přístavy, které byly obvykle silně bráněny. Pomocí Higginsových člunů se armády mohly vykládat přes otevřenou pláž a mít více možností při výběru útočných bodů. Tím se protáhly i bránící se armády. Místo toho, aby se soustředili pouze na několik vstupních bodů, museli obránci pokrýt více pobřeží. V tichomořském i evropském dějišti druhé světové války Higginsovy lodě umožnily spojeneckým armádám přesunout se na břeh.

Úspěch těchto člunů zajistil, že Higgins Industries bude během války hlavním zaměstnavatelem. Malá pracovní síla pouze 75 pracovníků v roce 1938 vzrostla na více než 20 000 v roce 1943. Higginsova pracovní síla byla první v New Orleans, která byla rasově integrována. Mezi jeho zaměstnance patřili neodvedení bílí muži, ženy, Afroameričané, starší a handicapovaní lidé. Všichni dostávali stejnou mzdu podle svého pracovního zařazení. Reagovali tím, že zničili výrobní rekordy a do konce války vyrobili více než 20 000 lodí.

https://www.nationalww2museum.org/students-teachers/student-resources/research-starters/research-starters-higgins-boats
Zobrazení: 0