Hezká lodička

Glenhead byl parní člun se železným trupem, který vlastnil John Turnbull z Glasgow, a byl typickým příkladem tohoto malého spolehlivého pracovního člunu, jichž desítky pluly po Clyde s malými náklady do přístavů v ústí řeky. Byl postaven společností Scott & Son of Bowling (Yard No.65) a spuštěn 12. ledna 1887. Měla čistou registrovanou tonáž 34t a rozměry 66,2′ x 17,6′ x 5,95′.

V 15:30 v neděli 23. března 1890 odjel z Glasgow pod velením kapitána McCullocha do Campbeltownu s nákladem 80 tun uhlí pro pana J C Boyda. Její cesta ji vedla po řece kolem Greenocku, na jih k Toward, kde se otočila na západ, aby prošla Kyles of Bute a pak znovu na jih do Kilbrannan Sound. Celé nedělní odpoledne a večer až do časných hodin 24. března bylo klidné a pěkné počasí a posádka se uvolnila, když se brzy ráno těšila na svůj příjezd do Campbeltownu.

Když pluli na jih, ze tmy se objevil uvítací záblesk Davaarského majáku, ale opustili Kildonald Point a Ross Island, lehký severovýchodní vítr se neustále stáčel na jihovýchod a brzy se moře rozbouřilo a noc byla nepříjemná. Když byla Glenhead na míli od majáku, zasáhla ji na levoboku velká vlna a rychle se začala převracet. Potopila se během tří minut a poskytla čtyřem mužům na palubě jen tolik času, aby naskočili do malého člunu a pořezali malíře, aby s ní nespadli. Posádka veslovala na břeh a bezpečně přistála v Ardnacrossu, poté se pěšky vydala do Campbeltownu a dorazila v sedm hodin ráno, kde je vzala a postarala se o ně Asociace ztroskotaných námořníků.

Vrak lodi Glenhead leží vzpřímeně ve 36 metrech hloubky v poloze 55°27.233’N, 005°31.216’W (GPS), což je asi 400 metrů severozápadně od hlavní označovací bóje u Otterard Rock. Vrak je téměř celý neporušený, v původním stavu chybí pouze jednoduchá dřevěná nástavba. Leží čelem k jihozápadu na mírně se svažujícím oblázkovém mořském dně…

EPSON MFP image
Zobrazení: 0