Balady

Tradice je tradice…

The Child Ballads je 305 tradičních balad z Anglie a Skotska a jejich amerických variant, antologizovaných Francisem Jamesem Childem během druhé poloviny 19. století. Jejich texty a Childovy studie o nich vyšly jako The English and Scottish Popular Ballads. Nápěvy většiny balad byly shromážděny a zveřejněny Bertrandem Harrisem Bronsonem v a kolem 60. let 20. století.

Balady se liší věkem; například rukopis „Jidáše“ se datuje do třináctého století a verze „Gest of Robyn Hode“ byla vytištěna koncem patnáctého nebo začátkem šestnáctého století. Většina balad však pochází ze sedmnáctého a osmnáctého století. Ačkoli se o některých tvrdí, že mají velmi starodávné vlivy, [pochvalná zmínka potřebovaný] jen hrstka může být definitivně vysledována před rokem 1600. Navíc, jen málo shromážděných melodií je tak starých jako slova. Přesto byla Childova sbírka mnohem obsáhlejší než jakákoli předchozí sbírka balad v angličtině.

Mnoho z Childových balad bylo získáno z tištěných balad, ale on obecně rozlišoval „tradiční“ balady, které ho zajímaly, od pozdějších balad. Protože Child zemřel předtím, než napsal komentář ke svému dílu, není přesně jisté, jak a proč vybral některé balady a jiné zlevnil.

https://en.wikipedia.org/wiki/Child_Ballads
Zobrazení: 0