Umění sokolnictví od Fridricha II

Umění sokolnictví od Fridricha II. pochází z Itálie někde mezi lety 1258 a 1266. Sestavil ji nadšený sokolník Fridrich z arabských zdrojů a vlastních pokusů a pozorování. Zvláštní rukopis zůstal i v moderní době standardním ornitologickým dílem a na své čtenáře zapůsobil neuvěřitelně realistickými a precizními výjevy z přírody.

Jednu z nejvýznamnějších učebnic o sokolnictví a ornitologii středověku sepsal císař Fridrich II. Rukopis s latinským názvem De arte vanandi cum avibus napsal Fridrich II. s komentářem svého syna Manfreda v letech 1241 až 1248. Dílo ilustruje sto sedmdesát vyobrazení lidských postav. Kniha navíc obsahuje obrázky více než 900 druhů ptáků, dvanácti koní a dalších třiceti šesti zvířat a také vybavení, které je pro sokolnictví nezbytné.

Fridrich II. ze šlechtického rodu Staufů byl od roku 1198 sicilským králem, od roku 1212 římsko-německým králem a od roku 1220 císařem až do své smrti. Byl jedním z největších panovníků středověku. Jeho dvůr se vyvinul jako důležité centrum literatury a vědy. Zapálený ornitolog sestavil své Falcon Books pomocí arabských zdrojů a vlastních pozorování. Text je ilustrován více než devíti sty obrázky více než osmdesáti různých druhů ptáků. Ukazují různé postoje ptáků, ale jsou zde vyobrazeni i sokolníci, jejich činnost a jejich nářadí. Poskytuje také informace o provozu sokolovny.

Falcon Book zůstala standardním dílem sokolníků až do moderní doby. Je to dáno zejména vědeckou přesností a systematickým přístupem Fredericka, který pracoval s empirickými metodami a byl tak daleko před svými současníky. Několik experimentů na jeho studiu obdivovaných ptáků činí jeho dílo jedinečným, ale jeho nádherné ilustrace také přispívají k mimořádné slávě knihy. Plně iluminovaný rukopis ukazuje obrazy nepřekonatelné blízkosti k přírodě a přesnosti. Přestože krajina a architektonická scenérie jsou v souladu se současným stylem, zahrnutí více než devíti set obrázků ptáků je novinkou. Obrazy dosahují dosud neznámého realismu – od vzhledu až po specifické postoje různých ptačích typů. Původní vydání Falcon Book lze dnes nalézt v apoštolské knihovně ve Vatikánu.

https://www.facsimiles.com/facsimiles/the-art-of-falconry-by-frederick-ii#&gid=1&pid=12
Zobrazení: 0