Řecký pohřeb

Podle jednoho prastarého zákoníku měli muži a ženy opouštět pohřebiště odděleně, i když není jasné, kdo odchází první. Dá se předpokládat, že ženy odešly jako první, aby se připravily na perideipnon, banket konaný v domě zesnulého na jejich počest, zatímco muži zůstali u stavby hrobky. Předpokládalo se, že mrtví jsou přítomni na perideipnonu jako hostitelé. Pozůstalí nosili girlandy, chválili mrtvé a také možná zpívali písně. Starověký spisovatel Lucian tvrdí, že bankety zakončovaly třídenní půst, který začal od okamžiku smrti zesnulého.

V hrobce se také připravovala jídla zvaná trita a enata, respektive obřady třetího a devátého dne, kterých se mohli živí zúčastnit ze strachu, že by se dostali pod vliv duchovního světa. Lze předpokládat, že perideipnon se odehrál před tritou a enata, protože vyloučení živých naznačuje, že živí a mrtví již nesdíleli stejný rodinný kruh.

Některé nálezy naznačují, že v geometrickém období se jídlo vařilo a jedlo na hrobech, což je událost, která se teprve v pozdějších dobách odehrávala v domácnosti mrtvých; v Iliadě se hostina koná ještě před spálením pohřební hranice za Patrokla.

https://www.thecollector.com/ancient-burial-practices-greece/

Mramorový hrobový reliéf s pohřební hostinou a odcházejícími válečníky, ca. 2. století př. n. l. přes Metropolitní muzeum

Zobrazení: 1