Odjezd Heleny a jejího doprovodu na Cytheru

Dario di Giovanni (italsky, asi 1420 – před rokem 1498) (umělec), ca. 1468 (renesanční), tempera na dřevěném (smrkovém) panelu

Tyto tři obrazy (Walters 37.1178, 37.1179 a 37.1180) zobrazující starověký řecký příběh o únosu Heleny Trojské se zdají být jedinou monumentální sérií italských deskových maleb z 15. století oslavujících starověkou historii, které dnes existují.

Příběh, chápaný jako historie, nikoli báje v 15. století, je ten, že Paris, princ z Tróje (starověký městský stát na území dnešního Turecka), si zdřímnul, když byl na lovu, a měl sen, ve kterém Venuše, bohyně lásky, slíbil mu, že se ožení s nejkrásnější ženou světa Helenou, královnou řeckého městského státu Sparta. Trojský král Priam se chtěl Řekům pomstít za únos jeho sestry a v přesvědčení, že Paris dokáže unést řeckou krásku, aby ji vyměnil za svou sestru, poslal Paris do Řecka. Paris a někteří muži odpluli do Sparty, ale vystoupili na břeh na ostrově Cythera, zasvěceném Venuši jako bohyni lásky, a navštívili Venušin chrám, aby bohyni vzdali poctu. byl velmi pohledný a nějakým způsobem se ke královně Heleně dostaly drby v tomto smyslu. Její manžel Menelaos byl poté pryč, a tak se Helena a její doprovod vydali na výlet do Cythery. V prvním obraze dvořané v elegantním renesančním stylu, poznamenaní brokáty, perlami a jemnými kapesníky, vycházejí z města k lodi, která je vezme na tento rozkošný výlet. Vede je vesele oblečený dvorní šašek, který třese tamburínou. Šašci ztvárnili mnoho rolí, včetně role trikaře, kterou současníci objasnili kápí s oslíma ušima. S podvodníkem jako vůdcem hýření za sebou tato exkurze pravděpodobně zanechá dvorské dekorum! Opravdu, na Cytheru, Paris a Helen zamkly oči…a zbytek historie. Paris unesl ochotnou Helenu z přední části chrámu (druhý obraz). Odpluli do Tróje, kde je Parisův otec, král Priam, a jeho matka, královna Hecuba, přijali jako pár (třetí obraz). Události vedly k trojské válce: Řekové zničili Tróju, aby získali Helenu zpět. Trojané prchající ze svého hořícího města prý založili evropská města jako Řím a Benátky.

V 14. století byly velké obrazy historických, starozákonních a mytologických námětů, které někdy představovaly krásné ženy, oblíbené pro zdobení domovů bohatých Italů. Často byly instalovány ve výšce ramen a zarámovány tak, aby vyvolávaly dojem výhledu přes palácová okna nebo sloupy pavilonu, čímž se vytvořila iluze dávné historie, která ožívá před očima.

Klíčovým aspektem evropské renesanční kultury v 14. a 16. století bylo ohlédnutí se za stěžejními okamžiky vzdálené minulosti jako prubířskými kameny pro utváření porozumění současným událostem. Je tedy pozoruhodné, že toto je jediná série monumentálních deskových maleb o dávné historii, která dnes existuje, jejichž původní jasné barvy byly obnoveny k životu díky konzervaci.

Toto je také příběh mladé benátské šlechtičny Cateriny Cornerové na památku jejího sňatku s kyperským králem z roku 1468, kdy byly obrazy jistě objednány pro rodinný palác Corner (zrekonstruovaný v 16. století), nyní známý jako Ca’Corner della Regina („z královna”), na Canal Grande. Svatba byla pro Benátky tak důležitá, že se Caterina provdala jako „dcera Benátek“, nikoli jako Rohová.

I když tato představa může být pro mnohé poněkud znepokojivá, v Quattrocentu v Itálii byl únos Heleny považován za dobré téma pro oslavu svatby, protože by bylo velkým komplimentem pro nevěstu, kdyby byla tak fyzicky přitažlivá, že by to vyvolalo násilí.

https://art.thewalters.org/detail/8986/the-departure-of-helen-and-her-entourage-for-cythera/
Zobrazení: 0