Slaves from the North

Finns and Karelians in the East European Slave Trade, 900–1600Nová kniha zkoumá středověký obchod s otroky v Rusku

Zatímco obchod s otroky se ve středověké západní Evropě zhroutil po vzniku suverénních monarchií, územních států a jejich právního státu, situace v Rusku byla velmi odlišná.

Nová kniha profesora Jukky Korpely z University of Eastern Finland s názvem Slaves from the North je první studií na světě, která se snaží vysvětlit vývoj ruské ekonomiky vlivy z ekonomik Blízkého východu a Střední Asie.

Profesor Korpela v knize spojuje východoevropský obchod s otroky, který zasáhl i Finy, se vznikem států a státních ekonomik. Finové a Karelové byli obchodováni jako komodity ve východoevropském obchodu s otroky. Pro obchodníky s otroky bylo výhodné přepravovat Finy a Kareliany ze Severu na trhy s otroky na Jihu, protože jejich jedinečné vlastnosti byly velmi žádané a stály za dobré peníze. Světlovlasí Finové a Karelové byli na východních trzích s otroky považováni za luxusní zboží. Lidé byli zajati do otroctví během válek a nájezdů, ale nebylo neobvyklé, že rodiny prodávaly své děti do otroctví.

V západní Evropě se ve středověku zhroutil obchod s otroky, když se tyranští vládci snažili zabránit vlivným klanovým vůdcům dostat se k moci a zabránit vzniku nezávislých mocenských sfér. Otroctví se s tímto vývojem příliš nehodilo, protože všichni jednotlivci museli přímo podléhat panovníkovu právnímu státu. Na rozdíl od převládajících názorů otroctví pokračovalo na Západě jen za výjimečných okolností, kdy bylo možné se zapojit do hromadné výroby, jako například v americkém obchodu s otroky.

Myšlenka obchodu v západní Evropě se posunula od obchodu s komoditami k investičním aktivitám a tento vývoj byl podporován panovníkovým právním řádem od 13. století. Posun v ekonomickém systému k dodržování doktríny merkantilismu dal vzniknout řízeným ekonomikám.

Ve východní Evropě však různorodá skupina dobře propojených obchodníků nebyla pod kontrolou právního státu-vévodství. To je také důvod, proč právní stát-vévodství nebyl oddělen od obchodu a v Rusku nevznikla žádná nezávislá státní ekonomika ani veřejná ekonomika; ani po úsilí, které vynaložil vévoda z Moskvy v 16. století. V důsledku toho rozmanitý obchod s komoditami – bazarové hospodářství – nadále vzkvétal. Rozvoj systému financování navíc nevedl ke vzniku veřejných bankovních institucí. Za těchto okolností v Rusku pokračovalo otroctví a obchod s otroky. Podíl Finů na ruském trhu s otroky se však po stále silnější integritě se Švédskem od roku 1500 snižoval.

https://brill.com/display/title/35850
Zobrazení: 0