Tvrz v Žeroticicích

Dostal jsem několik fotek Žerotické tvrze od kámošky Gábiny, mimo jiné mne zaujala záchodová šachta. Pokusil jsem se k této zřícenině něco najít, neb jsem na ní nikdy nebyl…

První zmínka o tvrzi pochází z r. 1358. V té době byla rozšířena na nevelký hrádek Benešem z Weitmile. V 16. st. přestavěn na renesanční zámeček. Za třicetileté války dobyt Švédy a poničen. Postupně se změnil ve zříceninu.

V r. 1253 se uvádí při žerotickém kostele sv. Martina fara a v r. 1259 se připomíná držitel zboží Cuzkraj ze Žerotic. Tvrz v obci koupil v r. 1358 Beneš z Vejtmíle spolu se dvorem. Beneš dosavadní tvrz rozšířil, takže se od té doby v pramenech nazývá hrad. Rod z Weitmile držel Žerotice celé 15. století a prodal je teprve v r. 1502. V dalších stoletích se držitelé tvrze a zboží střídali; v r. 1512 je vlastnil Jindřich Lechvický ze Zástřizl, v r. 1554 Fridrich Březnický z Náchoda, v r. 1628 Jiří Ehrenreich ze Sinzendorfu. Za třicetileté války, v r. 1643, Švédové hrad dobyli a zničili; zůstaly z něho jen zříceniny, které byly ponechány svému osudu.

https://www.hrady.cz/tvrz-zerotice-znojmo
Zobrazení: 0