Hrad

Hrad Sar Yazd (persky: قلعه سريزد) alternativně psáno Saryazd je opevnění Sassánců ve vesnici Sar Yazd, provincie Yazd, Írán. Nachází se 50 kilometrů od města Yazd.

Yazd byl hlavním městem a zoroastrijským náboženským centrem v dobách Sassánců a hrad byl používán jako trezor v případě invaze, ve kterém mohli obyvatelé ukládat cennosti, jako je zlato a šperky, stejně jako další předměty, jako je jídlo nebo obilí. Ve starověkém světě invazní nebo nájezdní skupiny hledaly cennou kořist a zároveň drancovaly jídlo pro obživu – proto bylo důležité držet takové komodity mimo dosah nepřítele.[2]

Pevnost byla postavena během éry Sassánců, někdy mezi 3. a 7. stoletím našeho letopočtu, a je vyrobena z vepřovic. Jeho obranu tvoří dvě soustředné zdi, vnější zeď je šest metrů vysoká a vnitřní devět metrů. Kromě hradeb byl vybudován i příkop. Struktura obsahuje 480 pokojů-místností.

Stavba je v různém stavu ruin. V moderní době se hrad stal turistickou atrakcí a nachází se v blízkosti dvou karavanních zastávek.

Saryazd byl v roce 1975 zapsán do národního rejstříku organizací íránského kulturního dědictví pod číslem 1084.

https://en.wikipedia.org/wiki/Sar_Yazd_Fortress
Zobrazení: 0