Calta

S caltou jsem měl vždy problém, netušil jsem, co přesně to je…co si pod tím slovem představit…

První záznam o caltě najdeme již v Klaretově slovníku z roku 1366. Vedle českého názvu je zde uveden v závorce i název latinský cunea.

Cuneus ‚klín, klínovitý tvar, podoba. S podrobnějším vysvětlením se ovšem setkáme až ve Staročeském slovníku Jana Gebauera, který latinský ekvivalent vysvětluje na základě tvaru tohoto pečiva. „Pečivo to mívalo podobu klínu, trojhranu, pročež nazýváno lat. cunea …“

Další záznam o výskytu calty zachovává slovník kněze Tomáše Rešela Hradeckého z roku 1560, kde se uvádí „Scriblita pečená calta.

Calty se ve staročeské kuchyni pekly o Vánocích. „Dříve se calty štědrovni nebo húsce, jak se vánočkám říkalo, jedly buď s mlékem nebo tzv. odvárkou.“ Odvárka měla být hustá kaše připravovaná z rozvařených sušených hrušek a švestek, spolu s povidly, vodou, cukrem nebo medem, perníkem a kořením…

Ingredience

2 vejce

1 vejce

600 g polohrubé mouky

500 g cukru moučka

300 g loupaných mandlí

Příprava

Mouku smícháme s cukrem, přidáme na proužky nakrájené mandle, nakrájené kandované ovoce, skořici, rozšlehaná 2 vejce, vodu a droždí. Vypracujeme důkladně těsto a vytvarujeme z něj 4 podlouhlé šišky. Potřeme je rozšlehaným vejcem a upečeme v troubě dozlatova. Nakonec calty posypeme moučkovým cukrem.

https://srecepty.cz/staroceska-calta
https://digilib.phil.muni.cz/_flysystem/fedora/pdf/115053.pdf
Zobrazení: 4