Amulet okřídleného skarabea

Tento amulet okřídleného skarabea je vyroben z elektra. Křídla nejsou broučí, ale ptačí, jak je patrné z jejich tvaru a naznačení jednotlivých per. Okřídlení skarabové, kteří měli zaručit znovuzrození zesnulého, byli velmi oblíbenými pohřebními amulety.

Na prsou mumie byla uspořádána řada zvířat zobrazujících božstva spojená s pohřebním světem. Anubis, bůh mumifikace se šakalí hlavou, chránil tělo. Ibis Thoth, bůh písma spojený s Maat, bohyní spravedlnosti, zaznamenával vážení srdce v Tribunálu Osiris, kde byly souzeny činy zesnulého.

Ve starověkém Egyptě měl okřídlený amulet skarabea velký význam. Věřilo se, že má ochranné a transformační schopnosti. Amulet, obvykle vyrobený z materiálů, jako je kámen nebo fajáns, představoval obrázek skarabea s křídly. Tento symbol představoval boha Slunce Re a byl spojován se znovuzrozením a věčným životem.

Hnojník je jedním z nejrozšířenějších symbolů egyptské ikonografie a jedním z nejvíce ověřených amuletů od 1. přechodného období (asi 2118-1980 př. n. l.) až po římskou dobu (asi 30 př. n. l. – 395 n. l.), v r. nejrozmanitějších materiálů.

Amulety ve tvaru skarabea mohou být malé jen několik centimetrů nebo velké až 10 cm, používané buď živými jako tuleně nebo jako předměty s oslavnou hodnotou nebo jako doprovod zesnulých.

Okřídlený skarabeus byl ve starověkém Egyptě významným symbolem. Představoval boha Slunce Re a byl spojován se znovuzrozením a ochranou.

Tento amulet byl často umístěný na hruď zesnulého během mumifikace, aby poskytoval ochranu v jeho posmrtném životě.

https://egypt-museum.com/winged-scarab-beetle-amulet/
Zobrazení: 2