Andy

Jen málo kulturních influencerů ztělesňovalo polovinu 20. století tak jako Andy Warhol, celebrita této celebrity, která se třela s každým, od rockových hvězd po magnáty a hollywoodské mocné hráče.

Poprvé se prosadil jako vizuální umělec, který vedl hnutí Pop Art v 50. letech. Mezi jeho slavná díla patřilo zobrazení plechovky Campbellovy polévky a stylizovaný portrét Marilyn Monroe. Své studio nazval „The Factory“ a stalo se slavným hotspotem pro aktivisty i celebrity.

Přesto Warhol nikdy nebyl někým, kdo by se vybarvil mezi řádky – vzpíral se kategorizaci. Kromě toho, že byl umělcem, také spoluzakládal časopis Interview a řídil kapelu.

Když v roce 1987 zemřel, oficiální příčinou smrti byly komplikace po operaci žlučníku. Skutečný důvod byl ale podstatně dramatičtější. Valerie Solanas, která někdy navštěvovala The Factory, začala být nespokojená s Warholem poté, co se mu nepodařilo produkovat hru, kterou napsala. V roce 1968 ho tedy střelila.

Warhol střelbu přežil, ale výrazně ho otřásla. Po hospitalizaci se u něj vyvinul strach z nemocnic a vyhýbal se lékařskému ošetření. Takže, když jeho žlučník potřeboval pozornost, neustále ji odkládal, dokud už ji nemohl odkládat. Nakonec mu po operaci vypovědělo srdce.

https://www.ranker.com/list/historical-figure-facts-2023/gordon-cameron?utm_source=newsletters&utm_medium=weirdhistory&utm_campaign=wh_active&utm_content=20231126&lctg=63d42c3fed89aa06f50c2342&user_email=e7ef49fc2942929fc1cc3ae3033a12a5
Zobrazení: 0