Proč Charles Dickens napsal „Vánoční koledu“

Milovaného příběhu se prodalo za první týden 6 000 výtisků a 15 000 v prvním roce

Kat Eschner

19. prosince 2016

Vánoční koleda je víc než nadčasový vánoční příběh. Jeho autor doufal, že si jeho lekce bude pamatovat po celý rok.

Vydání Vánoční koledy v tento den v roce 1843 zajistilo, že jméno Charlese Dickense bude navždy spojeno s Vánocemi. V některých ohledech je to velmi viktoriánský příběh městských podmínek: extrémy bohatství a chudoby, průmysl a neschopnost. Ale také to pomohlo změnit viktoriánskou společnost, píše historička Catherine Golden pro blog National Postal Museum. A proto to Dickens napsal.

Kromě zvyšování povědomí lidí o strádání chudých ve viktoriánské Anglii měl Dickens také bezprostřednější potřebu: hotovost. Za své americké turné v roce 1842 utratil příliš mnoho, píše Golden, a potřeboval uživit svou velkou rodinu. „Tvůrčím myšlením se vypsal ze svého dilematu,“ hlásí. Popis není dostupný.

První vydání Vánoční koledy. Na obrázku vlevo je míč pana Fezziwiga, jedna ze Scroogeových dobrých vzpomínek. Wikimedia Commons

Řešení již známého spisovatele do určité míry fungovalo. První výtisk vyprodal za týden, tedy všech 6000 výtisků. Do konce příštího roku, píše Brandon Ambrosino pro Vox, se knihy prodalo více než 15 000 výtisků. Ale kvůli okázalým vazbám knihy a relativně nízké ceně, za kterou se rozhodl ji prodat, píše Michael Varese pro The Guardian, se velká část těchto peněz nedostala zpět k autorovi, který doufal, že vydělá alespoň 1000 liber. kniha. „Jaká úžasná věc je, že tak velký úspěch ve mně vyvolal tak nesnesitelnou úzkost a zklamání!“ napsal.

Kniha však měla kulturní dopad, v který Dickens doufal. Spisovatel pocházel z chudé rodiny a po celý život je připomínán jako přítel chudých. Na podzim toho roku, píše Ambrosino, autor navštívil školu Samuela Stareyho Field Land Ragged School, která učila chudé děti. „Dickens se snadno vcítil do takových dětí, které žijí v chudobě a pocházejí, stejně jako on, z chudého dětství – což je skutečnost, která ho odlišovala od mnoha jiných anglických autorů,“ píše Ambrosino.

„I když Dickense k napsání Vánoční koledy motivovala ekonomika, jeho příběh podnítil charitu,“ píše Golden. Postavy jako rodina Boba Cratchitta, Scroogeova ztracená láska a samozřejmě Scrooge sám vykreslují živý obraz doby a místa, kde byla potřeba všude, zvláště v Londýně. A Scroogeův oblouk vykoupení, který ukotvuje příběh, je důležitým hlasem pro potenciální dárce ze střední třídy, píše Ambrosino. „Ačkoli [na začátku příběhu] nerozdává žádné ze svých peněz a ačkoli necítí žádné soucit s těmi, kteří mají méně štěstí než on, Scrooge, jak jasně říká Dickens, není žádný zločinec. Pro své peníze tvrdě pracuje, den co den.“ Nakonec se Scrooge stává sympatickou postavou. A jeho přesvědčení, že věznice a chudobince byly dostatečnou sociální pomocí pro lidi v chudobě – což je ve viktoriánské době dost rozšířené –, je ohromen, teprve když si uvědomí, že město potřebuje něco víc: empatii ve formě charity.

Stejně jako Scrooge na konci příběhu, kdy se stal „tak dobrým přítelem, dobrým mistrem a dobrým člověkem, jak vědělo staré dobré město“, byl i sám Dickens dobročinným člověkem. Vydělával si dobré živobytí, píše Ambrosino, „a využíval svého bohatství a vlivu, aby pomohl těm méně šťastným.

Dickens možná nezbohatl na publikaci Vánoční koledy, ale udělal svět o něco bohatším.

https://www.smithsonianmag.com/smart-news/why-charles-dickens-wrote-christmas-carol-180961507/?utm_source=smithsoniandaily&utm_medium=email&utm_campaign=editorial&spMailingID=49228825&spUserID=MTAxMjQ4NjA5MzAyMQS2&spJobID=2602666826&spReportId=MjYwMjY2NjgyNgS2
Zobrazení: 0