Král Karel III

8. září 2022 nastoupil princ Charles na trůn po smrti své matky královny Alžběty II. Stal se králem Karlem III. ve věku 73 let a v květnu 2023 proběhne jeho korunovace.

Charles, dříve známý jako princ z Walesu, je nejstarším panovníkem, který kdy nastoupil na britský trůn. Podívejme se zpět na jeho život až do jeho nástupu.

Charles se narodil 14. listopadu 1948 v Buckinghamském paláci a je nejstarším synem královny Alžběty II. a prince Philipa, vévody z Edinburghu. V únoru 1952 zemřel Karlův dědeček král Jiří VI. a podle následnictví na trůn nastoupila jeho matka. To znamenalo, že se Charles stal dědicem ve věku pouhých tří let.

Jeho rodiče se rozhodli, že mladý princ bude poslán do školy, nikoli doučován v paláci. Začal na Hill House School v západním Londýně 7. listopadu 1956 a necelý rok poté přešel na Cheam School v Berkshire. Právě v Cheam mu královna udělila titul princ z Walesu.

V dubnu 1962 začal navštěvovat střední školu v Gordonstoun ve Skotsku, školu, kterou navštěvoval jeho otec. O několik let později Charles studoval v australském Melbourne jako výměnný student.

V roce 1967 odešel princ Charles na univerzitu v Cambridge studovat archeologii, antropologii a historii na Trinity College. V roce 1970 promoval s mírou 2:2.

https://www.history.co.uk/articles/king-charles-iii?utm_source=mailchimp&utm_medium=email
Zobrazení: 0