Mary Rose

Mary Rose byla pýchou námořní flotily krále Jindřicha VIII. a je jednou z nejslavnějších lodí v britské historii. V roce 1545 se potopila v Solentu a v roce 1982 byla vyzdvižena z hlubin.

Když se Jindřich VIII dostal k moci v roce 1509, zdědil malé námořnictvo s pouze několika velkými loděmi. Anglie byla vystavena hrozbám zvenčí, a tak Jindřich nechal postavit dvě nové lodě – Mary Rose a Peter Pomegranate. Velká plavidla reprezentovala Henryho ambice na námořní expanzi a vyslala jasný vzkaz nepřátelům Anglie.

Stavba Mary Rose začala na počátku roku 1510 v Portsmouthu. Nejmodernější válečná loď vyžadovala obrovské množství dřeva, údajně kolem 40 akrů stromů. Byl postaven tak, aby pojal až 700 námořníků, vojáků, střelců, chirurgů a kuchařů. Loď vážící 600 tun vypustila na vodu v červenci 1511.

Ačkoli populární teorie naznačuje, že loď byla pojmenována po oblíbené sestře Jindřicha VIII., Marii Tudorové, s největší pravděpodobností byla pojmenována na počest Panny Marie. Žádný přímý důkaz nepodporuje sesterskou teorii, zatímco v době Tudorů bylo běžnou praxí pojmenovávat lodě po svatých. Panna Maria byla navíc známá také jako „mystická růže“.

Rose by také mohla být přímým odkazem na tudorovskou růži, znak rodu Tudorovců.

Mohla být velká a panovačná a plná těžkých děl, ale Mary Rose byla také chválena jako jedna z nejrychlejších lodí ve flotile. To bylo podrobeno zkoušce v poměrně mimořádném závodě v roce 1513. Při plavbě u pobřeží Kentu se Mary Rose a několik dalších lodí střetly. Mary Rose získala první cenu, i když její soupeřky měly náskok.

Více než 33 let se Mary Rose plavila po Sedmi mořích, během nichž zažila konflikty při mnoha příležitostech. Většina jejích potyček byla proti Francouzům, její nejslavnější byl v bitvě u St Mathieu v srpnu 1512.

V roce 1536 prošla řadou změn, včetně přidání dalších střílen. Tato vylepšení mohla ovlivnit její způsobilost k plavbě a vést k jejímu zániku o osm let později…

Dne 19. července 1545 se Mary Rose potopila v Solentu – pásu vody mezi ostrovem Wight a pevninskou Anglií – když se podívala, jak se postavit blížící se francouzské armádě.

Byla předložena řada teorií, které vysvětlovaly, proč se toho dne potopila pýcha anglického námořnictva. Někteří se domnívají, že poryv větru způsobil, že loď nabrala vodu do otevřených střílen. Jiní považují změny, které na ní byly provedeny roky předtím, mají za to, že byla přetížená a neschopná plavby. Nezkušení nebo neposlušní členové posádky byli také považováni za příčinu potopení Mary Rose.

Ať už byl důvod jakýkoli, Mary Rose se potopila s více než 400 členy posádky na palubě a pouze 34 jich přežilo.

Ačkoli nám historie říká, že Mary Rose znovu spatřila světlo světa až v roce 1982, víme, že plány na její vyzdvižení z hlubin se zrodily krátce poté, co se potopila. Plán zahrnoval připevnění kabelů k jejímu ponořenému trupu a jejich napnutí s párem dalších lodí. Netřeba dodávat, že to nefungovalo.

Pokusy byly provedeny znovu v roce 1836. Tentokrát se průkopnickým potápěčům podařilo získat z trosek věci, ale ne celou loď samotnou.

11. října 1982 sledovalo 60 milionů lidí na celém světě živě v televizi vyzvednuití Mary Rose. Od roku 1979 bylo v rámci průkopnického projektu vykopávek provedeno více než 22 000 hodin potápění v rámci přípravy na vyzdvižení vraku. Ke zvednutí Mary Rose z vody byl nakonec použit účelový kovový rám.

Z mořského dna kolem místa, kde se potopila Mary Rose, bylo nalezeno více než 19 000 předmětů, což nám umožnilo jedinečný pohled do tudorovské Anglie. Předměty zahrnovaly různé věci, jako jsou zbraně, příbory, mince, baňky, a dokonce i rukavice a ponožka. Nalezeny byly také kosti psa a krysy.

Moderní izotopové testy byly provedeny na kostrách těch členů posádky, kteří spadli s Mary Rose. Výsledky ukázaly, že její posádku tvořila různorodá parta s některými zvěstovateli z Evropy, včetně Španělska a Itálie, a dalšími ze vzdálenějších břehů včetně severní Afriky.

Jak si dokážete představit, ne každý den na Mary Rose byl pohlcen bitvami a bojem, takže posádka pochopitelně vzala na palubu různé věci, aby je bavila. Hry jako vrhcáby a kostky, stejně jako hudební nástroje, jako jsou housle, píšťaly, a dokonce i raný druh hoboje, byly všechny nalezeny z trosek.

Z Mary Rose bylo získáno asi osm sudů hovězích kostí. Každý sud obsahoval asi 250 kostí. Nejpravděpodobněji zde bylo silně nasolené maso, které bylo zřejmě získáno místně v Portsmouthu, než bylo vzato na palubu lodi. Podle oficiálních stránek Mary Rose: ‚experimentální archeologie naznačuje, že každý z úlomků kostí obsahoval přibližně 1 lb (453 g) masa, což je množství určené pro člena posádky na den.

Slavná loď je nyní vystavena v muzeu Mary Rose v Portsmouthu.

https://www.history.co.uk/articles/facts-about-the-mary-rose?utm_source=mailchimp&utm_medium=email
Zobrazení: 0