Sven Otto Rickard Nordqvist

narozený 30. dubna 1946, je švédský spisovatel a ilustrátor dětských knih, známý svou sérii Pettson a Findus o starém farmáři Pettsonovi a jeho talentované kočce Findus. Působí také jako komiksový výtvarník.

Nordqvist se narodil v Helsingborgu a vyrostl v Halmstadu ve Švédsku. Původně chtěl být ilustrátorem, ale několik uměleckých škol ho odmítlo. Místo toho studoval architekturu na Lundském technologickém institutu a nějakou dobu tam pracoval jako lektor architektury.  Zároveň pokračoval v hledání práce jako ilustrátor pracující na reklamách, plakátech a obrázkových knihách. V roce 1983 vyhrál první cenu v soutěži dětských knih a od té doby se věnuje výhradně tvorbě a ilustraci dětských knih.

Je ženatý a má dva dospělé syny.

Během své kariéry získal ocenění ve Švédsku a Německu. Jeho knihy Pettson a Findus jsou oblíbené zejména v Německu, kde jsou postavy známé jako Pettersson a Findus. V dánštině se jim říká Peddersen a Findus. V norštině se jmenují Pettersen a Findus. Ve finštině se nazývají Pesonen a Viiru. A v angličtině Festus a Mercury, ačkoli existují anglické překlady knih s původními názvy. Pettson a Findus byl adaptován pro televizi v roce 1999.

https://en.wikipedia.org/wiki/Sven_Nordqvist
Zobrazení: 2