Město Ronda

Protože jsem z Rondy ve Španělsku dostal pohled, neplést si s Rondem, hlavně Brňané, tak mě nedalo, zjistit si více…

Město Ronda je domovem Real Maestranza de Caballería, nejstaršího a nejušlechtilejšího jezdeckého řádu ve Španělsku od roku 1485. V tomto roce katolický král Ferdinand a královna Isabella získali Rondu zpět od Maurů a ukončili sedm století islámské pravidlo. Stavba býčí arény začala v roce 1779 a skončila v roce 1785. Stojí na západním okraji Ronda, asi dva bloky od Puente Nuevo a kaňonu El Tajo. Návrh je připisován architektu Martínu de Aldehuela. I když to nemusí být nejstarší býčí zápas ve Španělsku, je to jeden z prvních zcela postavených z kamene namísto kombinace kamene a cihel. Architektura je unikátní také tím, že všechna sedadla v ringu jsou krytá. Je považována za poměrně malou arénu s pouhými pěti tisíci sedadly, ale samotná býčí aréna je největší ve Španělsku. První zahajovací závod býčích zápasů v Rondě v květnu 1784 vedl k částečnému zřícení tribun a stavba musela být kvůli opravám dočasně uzavřena. Znovu se otevřela příští rok v květnu 1785 svou druhou inaugurační akcí, která je známá jako jedna z největších býčích zápasů v historii Rondy. Soupeři Pedro Romero a Pepe Hillo se proti sobě postavili před nejušlechtilejšími rody v Rondě.

V roce 1923 bylo původní divadlo Espinel v Ronda postaveno vedle hlavního vchodu na Plaza de Toros de Ronda. Následně byl vchod přemístěn do Virgen de la Paz, kde dodnes stojí naproti restauraci pojmenované po slavném Pedro Romerovi. Později, v 80. letech, bylo staré divadlo Espinel zbouráno a přemístěno a ustoupilo parkoviště. V roce 2009 bylo parkoviště definitivně odstraněno a město Ronda vypsalo soutěž pro projektanty na vybudování nových zahrad u vchodu do býčího ringu. Někteří historici tvrdili, že vchod by měl být obnoven na svých původních místech, ale dnes se zahrady, které ztělesňují zlatou éru býčích zápasů ve Španělsku, nyní rozprostírají vedle ringu do malebného výhledu.

Brzy po výstavbě arény v 18. století se objevila rodina Romero z Ronda, která dala více než tři generace toreadorů. Nejvýznamnějším z nich byl Pedro Romero (1754-1839), klíčová postava v historii býčích zápasů, který zabil více než 5600 býků. Rodiny Romero a Ordóñez byly známé svými velkými býčími zápasy na náměstí Plaza a před jedním z vchodů do arény stojí bronzové sochy Cayetano Ordóñez a syna Antonia Ordóñeze. Ordoñez vytvořil Feria Goyesca, býčí zápas, který se koná každý rok první týden v září na počest Pedra Romera. Rodina Ordoñez, široce považovaná za druhou býčí dynastii Ronda, se účastní podívané spolu s toreadory a jejich pomocníky. Oblékají se do kostýmů připomínajících postavy z obrazů španělského romantického malíře Francisca Goyi.

https://en.wikipedia.org/wiki/Plaza_de_Toros_de_Ronda
Zobrazení: 8