Pohřeb Victora Huga

29. 7. 2021 14:00

Spisovatel Victor Hugo, symbolická postava 19. století, zemřel 22. května 1885. V den jeho pohřbu se v ulicích Paříže sešly téměř 2 miliony lidí, aby uctili jeho památku a doprovodili ho do Pantheonu.

Victor Hugo, zásadně republikánský a zuřivě oponující Impériu, ve své závěti prohlásil: „Dávám padesát tisíc franků chudým. Chci být odvezen na hřbitov jejich pohřebním vozem. Odmítám modlitby všech církví; Prosím o modlitbu od všech duší. Věřím v Boha. »

Spisovatel Victor Hugo byl vysoce ceněn lidmi, které ve svých dílech pravidelně vyzdvihoval, jeho smrt a pohřeb byly proto populárními hojně komentovanými událostmi.

Po oznámení smrti Victora Huga 22. května 1885 truchlil téměř veškerý pařížský tisk. 17 novin má na titulní straně svého vydání z 23. května černý rámeček. Deník Gil Blas, pařížské noviny z 19. století, líčí populární scénu, která ukazuje, že smrt Victora Huga zasáhla všechny sociální sféry: „Dělníci uctivě smekli, staříci začali tiše plakat, velké dámy se otíraly lokty o ostatní ženy. lidí s nimi spojených ve stejném pocitu zoufalství. „. Říká se také, že ze všech oken Paříže visely četné republikánské vlajky, modré, bílé a červené.

Noviny Le Rappel, které založil Victor Hugo, truchlily až do dne pohřbu.

Organizace pohřbu Victora Huga prošla několika fázemi. Nejprve 24. května 1885, dva dny po jeho smrti, odhlasovala Poslanecká sněmovna uspořádání národního pohřbu na spisovatelovu počest. Pokud je potřeba další důkaz, že pohřeb Victora Huga byl blízký srdcím velké většiny Francouzů, toto hlasování bylo přijato 415 hlasy ze 418.

Pohřeb byl původně plánován na hřbitově Père-Lachaise, ale zástupce navrhl, aby se tak stalo na Panthéonu. Tento návrh byl přijat 27. května. Republikánská vláda také využila této příležitosti k znesvěcení Pantheonu, který obnovil bohoslužby za 3. říše.

V noci z 31. května na 1. června 1885 byla vystavena rakev Victora Huga zahalená černým závojem pod Vítězným obloukem de l’Étoile.

Pohřeb Victora Huga se proto konal 1. června 1885. Od 10:30 bylo z Hôtel des Invalides vypáleno 21 dělových salv, aby byl den zahájen. Mnoho projevů přednáší různé instituce:

Kolem 12:40 začíná smuteční průvod od Arc de Triomphe de l’Étoile směrem k Pantheonu. V průvodu je ne méně než 1168 různých delegací. V jeho čele stojí 12 básníků vybraných rodinou, delegace obyvatel z Besançonu (rodiště Victora Huga), delegace z tisku a 4 umělecké společnosti. Po nich následuje pohřební vůz, který byl v souladu s přáním spisovatele jednoduchý, bez jakýchkoliv příkras. Následuje rodina Victora Huga.

Téměř 2 miliony Francouzů se nahrnuly do ulic Paříže, aby sledovaly průchod průvodu. Ta začíná tím, že se vydáte po Avenue des Champs-Élysées směrem k Place de la Concorde, poté se dostanete na Boulevard Saint-Germain, Boulevard Saint-Michel a Rue Soufflot, druhá vede k Panthéonu. Příjezd je kolem 18:20.

Victor Hugo se narodil 26. února 1802 v Besançonu. V té době se používal republikánský kalendář, jeho „oficiální“ datum narození je tedy Ventose 7 roku monarchie a církve.

Victor Hugo byl muž mnoha profesí: básník, dramatik, romanopisec a tvůrce romantického hnutí, byl také politickou osobností a intelektuálem silně oddaným republice, a zejména proti Napoleonovi III.

Zajímavá anekdota dokazující jeho popularitu, Victor Hugo kdysi bydlel na ulici číslo 50, která nesla jeho jméno. Avenue d’Eylau byla ve skutečnosti v roce 1881 přejmenována na Avenue Victor Hugo.

Jako romanopisci mu vděčíme zejména Notre-Dame de Paris v roce 1831 a Les Misérables v roce 1862. Tyto dva romány, které zobrazují romantické ideály a život Pařížanů v 19. století, částečně vysvětlují, proč byl pohřeb Victora Huga tak hojně populární.

https://www.dansnoscoeurs.fr/articles/funerailles-victor-hugo
Zobrazení: 2