Mor-černá smrt…

Jaká byla hygiena během černé smrti? Ve 14. století se Evropou prohnal dýmějový mor a vyhladil až 50 milionů lidí – tedy více než polovinu kontinentu.

V této době bylo běžné, že lidé vyhazovali obsah svých hrnců na ulici a spali na špinavé slámě. Tyto nehygienické praktiky přitahovaly hlodavce a šířily nemoci. Mohla lepší hygiena zabránit černému moru? Je ironií, že několik běžných lékařských postupů pomohlo šíření nemoci. Lékaři například navrhovali postiženým propichovat vředy a pít hnis. A navzdory hygienickým zásadám, jako je pohřbívání těl do hlubokých jam mimo město, byla některá města tak zahlcena, že psi táhli mrtvoly ulicemi.

Ani ti, kteří dodržovali lepší hygienu, na tom nebyli o moc lépe. V některých oblastech židovská populace zaznamenala nižší úmrtnost na mor než křesťané, pravděpodobně kvůli jejich hygienickým tradicím. Křesťané v reakci na to obvinili Židy z otrávení studní a masově na ně pořádali pogromy.

Zatímco Evropa měla během morové éry špatnou hygienu a sanitaci, záznamy naznačují, že lidé, kteří přežili černý mor, měli tendenci žít déle a zdravěji.

Evropa nebyla ve 14. století nejčistším místem. Blechám a vším se dařilo a špína byla všudypřítomná. Koupání nebylo pro obyčejné lidi každodenní záležitostí. Většina rolníků však začínala svůj den alespoň mytím rukou a obličeje.

Všudypřítomné blechy šíří nemoci jako mor. Drobný hmyz pokousal krysy nakažené morem a poté přeskočil na lidi, což způsobilo epidemii.

Lékaři té doby nikdy neidentifikovali blechy jako příčinu moru. V důsledku toho lidé nadále spali na slámě hemžící se havětí, aniž by si uvědomovali, že jejich špatná hygiena šíří nemoci.

Mor pozitivně ovlivnil zdraví a délku života – těm, kteří ho přežili

Černá smrt vyhladila desítky milionů Evropanů, ale historicky nejsmrtelnější epidemie měla pro přeživší překvapivý přínos.

Podle výzkumu doktorky Sharon De Witte mor zlepšil zdraví a délku života lidí, kteří epidemii prožili. O 200 let později se strava lidí zlepšila a žili déle než před morem.

Učenci poukazují na několik možných vysvětlení pro zlepšení. Menší populace po moru si užívala vyšších mezd a levnějších cen potravin, což pomáhá vysvětlit lepší diety. A ti, kteří přežili mor, mohli být celkově méně křehcí, protože mor zlikvidoval tolik ostatních.

https://www.ranker.com/list/what-was-hygiene-like-during-black-death/genevieve-carlton?utm_source=newsletters&utm_medium=weirdhistory&utm_campaign=wh_active&utm_content=20240320&lctg=63d42c3fed89aa06f50c2342&user_email=e7ef49fc2942929fc1cc3ae3033a12a5
Zobrazení: 2