Herkules

Howard Hughes byl pozoruhodně vynalézavý konstruktér letadel a nových technologií. Během druhé světové války přišli Hughes a další konstruktér Henry J. Kaiser s návrhem největšího letadla, jaké kdy bylo vyrobeno. Hughes se obával potenciální spotřeby cenné oceli a rozhodl se postavit letadlo z vrstveného dřeva. Kaiser opustil projekt a byl dokončen pouze jeden prototyp H-4 Hercules – dlouho po skončení války. Mezi tímto a dalším letadlem, XF-11 (který Hughes havaroval v Beverly Hills), byly utraceny desítky milionů dolarů, aniž by jediné letadlo zasáhlo do boje.

Hughes byl předveden před senátní výbor vyšetřující plýtvání ve vládních výdajích na obranu a vydal následující prohlášení:

Herkules je monumentální podnik. Je to největší letadlo, jaké kdy bylo postaveno. Je přes pět pater vysoké s rozpětím křídel delším než fotbalové hřiště. To je víc než městský blok. Teď jsem do toho vložil pot svého života. Mám v tom srolovanou svou pověst a několikrát jsem prohlásil, že pokud to bude neúspěch, pravděpodobně tuto zemi opustím a už se nikdy nevrátím. A myslím to smrtelně vážně.

Hughes byl obzvláště naštvaný obviněními, že H-4, lidově známý jako „the Spruce Goose“, nemohl ani létat. 2. listopadu 1947 při silně medializovaném zkušebním letu úspěšně letěl s letadlem ve výšce sedmdesát stop na jednu míli. Už nikdy neletělo. Dnes je uložen v leteckém muzeu v Oregonu.

https://www.ranker.com/list/facts-about-howard-hughes/philgibbons
Zobrazení: 2