Popelka podle Grimmů

Po německém způsobu-pomsta…

Jacob (1785-1863) a Wilhelm Grimm (1786-1859) byli němečtí lingvisté, kteří na počátku 19. století shromáždili tradiční lidové příběhy. „Popelka“ („Aschenputtel“) bratří Grimmů byla poprvé publikována v roce 1812. Jejich verze silně čerpala z příběhů a zároveň přidala novou vrstvu hrůzy.

„Aschenputtel“ začíná tím, že se s ní umírající matka rozloučila:

Drahé dítě, teď tě musím opustit, ale budu na tebe shlížet z nebe. Zasaď na můj hrob malý strom, a když něco budeš chtít, zatřes tím stromem a dostaneš, co chceš. Pomohu vám v nouzi. Zůstaňte zbožní a dobří.

Popelka zasadila strom, ale poté, co se její otec znovu oženil, se stále nacházela uprostřed popela z krbu, sama a týraná. Když se blížil královský ples, Popelce se znovu posmívali-když pomáhala svým nevlastním sestrám připravovat se. Jakmile odešly, Popelka zavolala na holuby, aby zahlédla tu velkolepou záležitost. Když se její nejstarší nevlastní sestra doslechla, že to udělala, strhla poprask.

Když začal druhý ples, Popelka opět zůstala doma. Tentokrát však šla na hrob své matky a byla oblečena do „nádherných stříbrných šatů… měla perly, hedvábné punčochy se stříbrnými ozdobami, stříbrné pantofle“ a další doplňky. Popelka šla na ples, tančila s princem a spadly jí pantofle, když spěchala domů.

Když princ hledal majitele pantoflů, navštívil Popelčin domov. Aby učinila cosi ve prospěch svých dcer, dala nevlastní matka jedné z nich pokyn:

Vezměte si tento nůž, a pokud je pantofle příliš těsná, odřízněte si část chodidla. Bude to trochu bolet, ale co je to za škodu? Bolest brzy pomine a pak se jedna z vás stane královnou.

Jedna dcera si tak uřízla paty a druhá prsty u nohou, ale princ vše poznal a nechal také Popelku, aby si pantoflíček vyzkoušela také:

Sedí, jako ulitý. Když se Popelka narovnala, podívala se princi do tváře a on v ní poznal krásnou princeznu. Vykřikl: „To je ta pravá nevěsta.“

Pozdější vydání „Aschenputtel“ byla ještě více zarážející. Prvky sebepoškozování nevlastními sestrami byly zachovány, ale příběh skončil ještě navíc pomstychtivým závěrem.

Poté, co princ vyzva Popelku, aby mohla žít šťastně až do smrti, ji doprovázeli dva holubi, kteří byli jejími věrnými společníky. Když se Popelka a princ vzali: Přišly nevlastní sestry, které chtěly získat přízeň Popelky a podělit se o její štěstí. Když novomanželé vešli do kostela, starší sestra šla po jejich pravici a mladší po levici a holubi každé vyloupli jedno oko. Když potom vyšli z kostela… holubi každé z nich vyklovali druhé oko. A tak byly za svou špatnost a faleš potrestány slepotou, po dobu, co žily….

https://www.ranker.com/list/cinderella-origins-dark-history/melissa-sartore?utm_source=newsletters&utm_medium=weirdhistory&utm_campaign=wh_active&utm_content=20240518&lctg=63d42c3fed89aa06f50c2342&user_email=e7ef49fc2942929fc1cc3ae3033a12a5
Zobrazení: 1