„Lucy in the Sky with Diamonds“ od The Beatles

Všichni známe „Hey Jude“ nebo „Here Comes The Sun“, ale co některé písně The Beatles, které nejsou tak široce oslavovány? Zejména skladba, která vzbuzuje náš zájem, je píseň z roku 1967 „Lucy in the Sky with Diamonds“. Je to báječná psychedelická nabídka a jedna z písní z kritikou uznávaného alba Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band.

John Lennon byl hlavním skladatelem písně „Lucy in the Sky with Diamonds“ a Paul McCartney to pomohl doplnit a přidal k působivému partnerství Lennon-McCartney. Ale níže se dostaneme ke specifikům. kdo je Lucy? A proč si lidé myslí, že jde o LSD? Pojďme do toho.

Text písně „Lucy in the Sky with Diamonds“ je asi tak mlhavý jako psychedelické zvuky písně. (Křič na Loweryho varhany a indiánskou tamburu, aby pomohly spojit se zvukovou kulisou.) Představte si sami sebe ve člunu na řece, Lennon zpívá, aby začal píseň. S mandarinkami a marmeládovým nebem/ Někdo tě volá, odpovídáš docela pomalu/ Dívka s očima kaleidoskopu.

Význam této písně je tedy spíše abstraktní, ale Lennon byl během svého života neústupný ohledně významu „Lucy in the Sky with Diamonds“. Lennon opakovaně vyjádřil, že tato píseň je o kresbě, kterou vytvořil jeho malý syn Julian, když byl ve škole. Julian vytáhl jednu ze svých spolužáků a přátel, Lucy O’Donnell, mezi spousty hvězd. A když po škole ukázal svému otci obrázek, řekl staršímu Lennonovi, že je to „Lucy na obloze s diamanty“.

Lennon, inspirovaný svým synem, začal pracovat na vytvoření zvukového obrazu kresby svého syna. Lennon dal Lucy příběh a oživil ji ve fantastickém, rozmarném příběhu.

Celofánové květy žluté a zelené

Tyčící se nad vaší hlavou

Hledej dívku se sluncem v očích

A je pryč

Lucy na obloze s diamanty

Lucy na obloze s diamanty

Lucy na obloze s diamanty

Lennon později naklonil klobouk před autorem Lewisem Carrollem za inspiraci k textům. Zpěvačka údajně čerpala nápady pro „Lucy in the Sky with Diamonds“ z Carrollova slavného románu Alenka v říši divů.

Brzy po jeho vydání se rozšířilo přesvědčení, že „Lucy in the Sky with Diamonds“ je píseň o halucinogenní droze LSD. Tato spekulace byla založena na pozorování, že první písmeno podstatných jmen v názvu písně doslova vyjadřuje LSD (Lucy, Sky, Diamonds). To ve spojení s Lennonovou historií užívání drog vedlo fanoušky k přesvědčení, že „Lucy in the Sky with Diamonds“ byl svým způsobem eufemismus pro LSD.

Lennon však se svými fanoušky zarytě nesouhlasil.

„Nikdy to nebylo [o LSD] a nikdo mi nevěří,“ řekl v rozhovoru v roce 1971.

„To je pravda: Můj syn se vrátil domů s kresbou a ukázal mi tu podivně vypadající ženu, jak poletuje,“ pokračoval ve vysvětlování. „Řekl jsem: ‚Co je?‘ a on řekl: ‚Je to Lucy na nebi s diamanty‘ a já si pomyslel: ‚To je nádhera.‘ Okamžitě jsem o tom napsal píseň. Píseň vyšla ven, vyšlo celé album a někdo si všiml, že písmena hláskují LSD a já o tom neměl ani ponětí. … O [LSD] vůbec nešlo.“

Na druhou stranu však mnozí členové The Beatles otevřeně hovořili o svém rekreačním užívání drog v 60. a 70. letech. Takže, jestli věříte nebo nevěříte, že tato píseň je o LSD, je jen na vás.

V roce 1974, sedm let poté, co The Beatles vydali skladbu „Lucy in the Sky with Diamonds“, vydal Sir Elton John cover této písně. Johnova obálka byla znatelně delší než originál, což bylo tři minuty a dvacet osm sekund, a dosáhlo necelých šesti minut. Tato delší „Lucy“ také obsahovala Lennonovy doprovodné vokály a hru na kytaru. Lennonův příspěvek byl připsán pod rozkošným pseudonymem Dr. Winston O’Boogie – Winston bylo Lennonovo druhé jméno.

Johnova „Lucy“ zaznamenala komerční úspěch – dokonce se umístila na prvním místě v žebříčcích v USA a Kanadě – a John během živého vystoupení písně prohlásil, že je to „jedna z nejlepších písní, které kdy byly napsány“.

A také se podle ní jmenuje australopitežka Lucy…Lucy byla pojmenována Pamelou Aldermanovou podle písně z roku 1967 „Lucy in the Sky with Diamonds“ od Beatles, která se opakovaně hrála v expedičním táboře celý večer po prvním dni práce na lokalitě.

https://en.wikipedia.org/wiki/Lucy_(Australopithecus)
Zobrazení: 4