Archeoložka

Gertrude Bell se narodila v Durhamu v Anglii v roce 1868. Měla jednoho bratra, tři nevlastní sourozence Její posedlost Persií začala, když navštívila svého strýce, sira Franka Lascellese, který tam byl umístěn jako britský velvyslanec. Většinu svého života strávila v této části světa a komunikovala s lidmi jako T. E. Lawrence (asi ho znáte jako Lawrence z Arábie) a Sir William Ramsay. Zasloužila se o vytvoření Iráku a pomohla otevřít Bagdádské archeologické muzeum.

Bell zemřela ve spánku v roce 1926. Někteří lidé říkají, že spáchala sebevraždu, ačkoli jiní připisují její smrt náhodnému předávkování prášky na spaní. Ať už to bylo jakkoli, Bell vedl naprosto fascinující a podmanivý život.

Přestože se Gertrude Bell nikdy nevdala ani neměla děti, během svého života měla řadu milostných afér. Měla poměr s (ženatým) majorem Charlesem Doughty-Wylie, kterého potkala v Anglii. Aféra prý nikdy nebyla završena. Málem se provdala za Angličana Henryho Cadogana, ale její otec to neschválil.

Později měla vášnivý poměr se sirem Frankem Athelstanem Swettenhamem poté, co odešel ze své pozice generálního rezidenta Federativních malajských států.

V roce 1915 byla Gertrude Bellová získána britskou rozvědkou a byla poslána do Káhiry jako špiónka. Byla první ženou, která kdy dostala důstojnickou hodnost, a její spolubojovníci o ní hovořili jako o „major slečně Bellové“. Když tam byla, pomohla zorganizovat arabské povstání proti tureckým vůdcům Osmanské říše tím, že jim poskytla zbraně a přinesla nezávislost dnešnímu Iráku.

Pomohla také zabránit tomu, aby Indie převzala části Mezopotámie. V roce 1917 byla oficiálně britskou asistentkou politického důstojníka s (necitlivým) titulem orientální tajemnice a natrvalo se přestěhovala do Bagdádu v Iráku.

https://www.ranker.com/list/gertrude-bell-facts/amandasedlakhevener?ref=collections_btm&l=2564425&collectionId=2199
Zobrazení: 1