John Irving

(narozen 2. března 1942, Exeter, New Hampshire, USA) je americký romanopisec a spisovatel povídek, který si vybudoval reputaci románem Svět podle Garpa (1978; film 1982). Jak je charakteristické pro jeho další díla, vyznačuje se poutavým příběhem, barvitými charakteristikami, děsivým humorem a zkoumáním současných problémů.

Původně byl pojmenován po svém otci John Blunt, ale jeho matka si po rozvodu a následném novém sňatku jméno změnila. Irving navštěvoval Phillips Exeter Academy, kde se začal věnovat wrestlingu – který zůstal celoživotní vášní a opakujícím se tématem v jeho psaní – a akademicky bojoval kvůli dyslexii. Po promoci v roce 1962 strávil čas na univerzitách v Pittsburghu a ve Vídni, než získal bakalářský titul v angličtině na University of New Hampshire (1965) a magisterský titul v angličtině na University of Iowa (1967). Od roku 1967 do roku 1978 Irving vyučoval na řadě vysokých škol a univerzit, včetně Windham College, spisovatelské dílny University of Iowa, Mount Holyoke College a Brandeis University.

Osvoboďování medvědů, které začalo jako jeho diplomová práce, vyšlo v roce 1968. Román, pikareska poslední doby, mapuje činy dvou studentů, kteří nedokončili vysokou školu, když cestovali Rakouskem na motocyklu a plánovali osvobození titulárních bruinů a dalších obyvatel. vídeňské zoologické zahrady. Irvingův debut i následující The Water-Method Man (1972) zaznamenaly nadšené ohlasy; 158-pound Marriage (1974) byl ostře rýžován. Svět podle Garpa však zasáhl mezinárodní čtenářskou veřejnost. Irvingova průlomová kniha plná komedie a násilí zachycuje tragický život a smrt romanopisce T.S. Garp. Tragikomický román plný jeho charakteristického prostředí a motivů – vzácných vesmírů soukromé školy v Nové Anglii a Vídně, zápasů, nevěry a nepřítomných otců – získal Irvinga vášnivé fanoušky.

V Hotelu New Hampshire (1981; film 1984), o rodině nekonvenčních osobností sužovaných tragédií, a Modlitba za Owena Meanyho (1989; adaptováno jako film Simon Birch, 1998), o účincích malého chlapce s mesiášským Irving pokračoval ve zdokonalování svého používání nadsázky a surrealismu k osvětlení lidského stavu. Syn cirkusu (1994), nerovnoměrně přijatý amalgám kriminálních románových domýšlivostí a politiky identity odehrávající se v Indii, byl následován filmem A Widow for One Year (1998; adaptováno jako film The Door in the Floor, 2008) a Čtvrtá Ruka (2001).

Irving získal Oscara za scénář filmové verze svého románu Pravidla moštárny (1985), který zkoumá etické složitosti potratů, z roku 1999. Jeho sbírka Trying to Save Piggy Sneed – která obsahuje povídky a eseje – a jeho autobiografie The Imaginary Girlfriend byly obě vydány v roce 1996. Můj filmový byznys (1999) popisuje Irvingovy zkušenosti s adaptací svých románů na filmové plátno. Pozdější romány – v nichž se autobiografické prvky přítomné v celém jeho díle stávají výraznějšími – zahrnují Dokud tě nenajdu (2005), který čerpá z prvků Irvingova obtěžování rukou starší ženy v dětství, a Poslední noc v Twisted River (2009), který mapuje bizarní průběh spisovatelovy cesty k úspěchu. In One Person (2012) zkoumá sexuální identitu, zatímco Avenue of Mysteries (2015) je o vzpomínkách mexického spisovatele na jeho bizarní minulost. V roce 2022 Irving vydal svůj 15. román, The Last Chairlift. Rozsáhlé dílo o rodinách se soustředí na spisovatele, který má nekonvenční dětství a později se pokouší zjistit identitu svého otce.

https://www.britannica.com/biography/John-Irving
Zobrazení: 5