Brooklynský most

Dnes má výročí otevření, zprovoznění…

Brooklyn Bridge je hybridní lanový/visutý most v New Yorku, který se klene nad East River mezi čtvrtěmi Manhattan a Brooklyn. Brooklynský most, který byl otevřen 24. května 1883, byl prvním pevným přechodem přes East River. V době svého otevření to byl také nejdelší visutý most na světě s hlavním rozpětím 486,3 m a mostovkou 38,7 m nad průměrnou vysokou vodou. Rozpětí se původně nazývalo New York and Brooklyn Bridge nebo East River Bridge, ale v roce 1915 bylo oficiálně přejmenováno na Brooklyn Bridge.

Ve své době byl Brooklynský most inženýrským zázrakem a největším visutým mostem, jaký byl kdy postaven. Projekt navrhl John A. Roebling, který zemřel v roce 1869 a jehož syn převzal stavbu projektu, byl postaven v letech 1870 až 1883. Stavba byla zdlouhavá kvůli četným sporům ohledně relativně neotřelého designu mostu a nehodám jako např. ničivé požáry.

https://en.wikipedia.org/wiki/Brooklyn_Bridge
https://www.onthisday.com/photos/brooklyn-bridge-opens?utm_source=email&utm_medium=newsletter
(Original Caption) Opening of the great suspension bridge between New York and Brooklyn. 1. Carriageway, railway, and promenade. 2. Stairway around tower. 3. Brooklyn approach, looking toward New York. 4. Brooklyn entrance, railway station, and boiler house. 5. New York entrance and railway station.
Zobrazení: 2