Jídlo pro britskou armádu

Během konce 18. a počátku 19. století dostávali vojáci dvě jídla denně. Obvykle to bylo jednoduché, pomalu se kazící jídlo, jako solené vepřové nebo vařené hovězí maso, spolu s trochou chleba. Dostávali také morálku posilující denní dávku půllitru vína nebo třetinku půllitru rumu či ginu.

V roce 1811 vyvinula průkopnická společnost Donkin, Hall and Gamble vakuovou plechovku a první továrnu na světě výhradně na konzervování potravin. Od napoleonských válek (1803-15) měl jejich vynález velký dopad na to, jak bylo možné dodávat jídlo vojákům zapojeným do konfliktu. Dodávky, včetně masa, by mohly být před konzumací konzervovány a chráněny před poškozením.

Nicméně, v polovině 19. století, přestože byla jednou z nejúspěšnějších armád té doby, britská armáda nebyla schopna udržovat zásoby pro své jednotky. Její dopravní a logistické problémy během krymské války (1854-56) se staly národním skandálem.

Vojáci na Krymu pravidelně dostávali poloviční dávky. Základem byly sušenky a slané maso, přičemž měsíční dávka zeleniny byla často omezena na dvě brambory a cibuli na muže. U mnoha vojáků se vyvinuly kurděje, které vedly k zánětům dásní, takže tvrdé sušenky bylo obtížné jíst. Ve skutečnosti bylo do nemocnice ve Scutari přijato více vojáků pro kurděje než pro zranění z bitvy.

Bylo poskytnuto téměř 20 000 liber (9 tun) limetkové šťávy, ale nově příchozí náklad byl ignorován. Generální komisař William Filder (odpovědný za zásoby) cítil, že není jeho úkolem říkat vojákům, že tam je. Výsledkem bylo, že všech 278 případů zůstalo dva měsíce nedotčeno.

https://www.nam.ac.uk/explore/army-marches-its-stomach
Zobrazení: 5