Popis toho, co vidíme a co z toho plyne…

Přístavní jeřáb ve městě Arnhemu, cca 1574, Craen der Staedt Arnhem

Detail kresby z druhé poloviny 16. století ukazuje obchodní lodě. Na nábřeží jsou mlýnské kameny. Sud (s německým rýnským vínem?) se překládá pomocí jeřábu. Uvnitř jeřábu byl kladkostroj uveden do pohybu běžeckým pásem, na kterém chodili muži. Farmáři z Betuwe, kteří chtějí své produkty odvézt do města, musí využít trajekt na Praets. Lodní most byl uveden do provozu až v roce 1603.

Arnhem nikdy nebyl významným obchodním městem. Ve čtrnáctém století se prosadila řemesla a průmysl na úkor zemědělství. Významné jsou nejstarší názvy ulic Weverstraat, Bakkerstraat, Ketelstraat, Vijzelstraat. Arnhem byl zvláště důležitý pro regionální obchod. Farmáři z Betuwe přiváželi do města svůj dobytek, ovoce a obilí. Hanzeweg vedl přes Veluwe do sesterského města Harderwijk.

V roce 1441 se Arnhem také stal členem Hanzy. Aby se stal členem, starosta Arnhemu osobně odcestoval do Lübecku pod hrozbou moru. Aby se vyzbrojil proti ‚černé smrti‘, dostal z městské lékárny skořici a zázvor. Uskutečnily se i zpětné návštěvy. V Arnhemu se německým obchodním přátelům dostalo vřelého přivítání s třiceti dvěma džbány vína. Obchodní aliance však v těchto letech již dosáhla svého vrcholu.

Obchodní lodě plující nahoru a dolů po Rýnu často jednoduše kotvily na břehu Rýna, který byl tu a tam vyztužený molem. V polovině 15. století byl postaven jeřáb, který měl usnadnit překládku zboží z lodi na břeh. Ve čtrnáctém století nebyl městský přístav nic víc než vyhloubená napajedla poblíž Rýnské brány. Až v roce 1603 byl postaven chráněný přístav Oude Haven s nábřežím. Do té doby lodě, často s německým rýnským vínem, prostě kotvily podél vyvýšeného břehu Rýna.

Od třináctého století si Arnhem vydělával sám. Mince byly nejprve raženy na dnešním Korenmarktu, později v St. Peters Gasthuis. Od poloviny patnáctého století se ražba mincí konala v ‚Staré Munte‘, v Bakkerstraat. Když byl tento krásný dům v roce 1926 zbořen, bylo zde postaveno slavné kino Palác (dnes již také zaniklé).

Trh s obilím se nachází na Korenmarkt, dříve „Nye Merckt“, od roku 1563. V tamních bývalých skladech, které byly kolem Korenbeurů postaveny kolem roku 1900, dnes sídlí kavárny a diskotéky. Budovy v neo-stylech evokují vzpomínky na hanzovní domy v Deventeru a Zutphenu.

https://mijngelderland.nl/inhoud/canons/arnhem/rijn-en-hanzehandel#!#customCarouselDetail
Zobrazení: 3